Cepljenje je spet mogoče

14. maj 2020

Na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pri izbranih zdravnikih, kjer lahko zagotovijo varno izvajanje, se lahko spet cepite pred okužbo s klopnim meningoencefalitisom.  Za zagotavljanje zaščite pred širjenjem okužb s covid-19  pa je protokol nekoliko drugačen.

Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče. Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba  kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

Za večino ljudi je cepljenje še vedno samoplačniško, od preteklega leta pa se je začel izvajati program rutinskega cepljenja za otroke pri starosti treh let in odrasle, stare 49 let, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

V Mariboru cepilna akcija

V Mariboru pa pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca poteka tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom Zdravo v naravo. Odrasli se lahko v soboto, 16. maja, med 8. in 20. uro po znižani ceni 20 evrov cepijo na promenadi Mestnega parka, otroci in družine pa dan prej, 15. maja, popoldan med 15. in 20. uro ter v soboto dopoldan od 8. do 15. ure v Vošnjakovi 2, I. nadstropje.

Naročila sprejemajo do 15. maja med 7. in 20. uro po telefonu 02/22 86 200, nato pritisnete št. 1 (ambulanta družinske medicine). S seboj imejte cepilno knjižico. Vse stroške lahko poravnate samo s plačilno kartico.

Cepijo se lahko samo zdravi občani, brez suma na covid-19, odsvetujejo pa ga tudi osebam z akutno vročinsko boleznijo in alergičnim na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Ob prihodu obvezno upoštevate navodila NIJZ o preprečevanju okužbe z virusom covid-19.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media