Umivanje, razkuževanje in razdalja

15. maj 2020

 Epidemija covida-19 je preklicana, saj je epidemiološka slika zadnjih deset dni v Sloveniji zelo ugodna. Vendar na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je za zaščito pred okužbo ključnega pomena dosledno spoštovanje naslednjih ukrepov:

  1. Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje rok

Umivanje rok z vodo in milom je osnovni higienski ukrep, s katerim na enostaven način fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme z rok.

Pred umivanjem roke pod tekočo vodo najprej zmočimo in šele nato namilimo. S površine rok tako  odplaknemo precejšne število mikroorganizmov in miljenje, ki sledi, je bolj učinkovito. Pomembno je, da so umiti vsi predeli rok (dlani, prsti, prostori med prsti, hrbtišče rok, konice prstov, palca, pod nohti, zapestja). Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo in ne z golo umito roko, še posebej če nismo doma. Če nimamo možnosti za umivanje rok pod tekočo vodo z milom, lahko umivanje rok nadomestimo tudi z razkuževanjem.

Ne dotikamo se obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, če roke prej niso umite ali razkužene.

  1. Upoštevanje pravilne higiene kašlja

Preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava. Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo v posebno plastično vrečko za  smeti in si nato umijemo roke z milom ter vodo ali si roke razkužimo,

  1. Spoštovanje pravil fizične razdalje

Ko se družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva in pazimo, da vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 oz. 2 metra.

  1. V primeru bolezenskih znakov ostanemo doma

Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

  1. Spoštovanje priporočil / navodil NIJZ ob sproščanju ukrepov, s čimere pripomoremo k zamejitvi širjenja virusa covid-19.

Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media