Mednarodni muzejski dan tudi virtualno

18. maj 2020

 Po vsem svetu danes poteka mednarodni muzejski dan s temo Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost, zato bodo muzeji in galerije predstavili svoje projekte in dobre prakse, ki se nanašajo na enakost, raznolikost in vključevanje ranljivih skupin.Čeprav so slovenski muzeji in galerije že odprti za obiskovalce in jih danes lahko obiščete brezplačno, so pripravili skupno virtualno razstavo slovenskih muzejev.

V Narodni galeriji obiskovalce vabijo, da brezplačno obiščejo stalno zbirko Narodne galerije, stalno razstavo del Zorana Mušiča, ter občasno razstavo Srbski modernizem 1880-1950 iz zbirke Galerije Srbske matice. Slovenski etnografski muzej (SEM) vabi na ogled razstav: Bosi. Obuti. Sezuti, Hrvaške igrače med tradicijo in sodobnostjo, Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, Lectarstvo je krajcarkšeft). Obiskovalcem so pripravili projekcijo šal in vicev iz serije Koronski humor. Otroci pa se lahko na ploščadi pred muzejem igrajo otroško igro ristanc.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije opozarjajo na raznolikost zlasti v tem, da ne obstaja samo eden kolektivni spomin, ki nas identificira kot narod ali skupnost. Predstavljajo nov evropski projekt Identiteta na prepihu, v katerem pri predstavljanju zgodb priseljencev sodeluje sedem evropskih muzejev - še iz Švedske, Danske, Norveške, Poljske in Hrvaške.

Obiskovalce, ki seveda morajo upoštevati protikoronske ukrepe (vstop dovoljen le z masko na obrazu in razkuženimi rokami) vabijo tudi Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in v Galerijo-Muzej Lendava. Pokrajinski muzej Kočevje in Belokranjski muzej, Gorenjski muzejMuzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu ali Tehniški muzej Slovenije v Bistri in drugi ...

Več informacij najdete na spletni strani Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM):

www.icom-slovenia.si, kjer je med drugim tudi posebna virtualna knjižica s predstavitvami muzejev in galerij.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media