”Angažiraj se za čebele” (dopolnjeno)

20. maj 2020

 Glavni namen svetovnega dne čebel, ki ga 20. maja že četrto leto zapored na pobudo Slovenije beleži ves svet, je ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Ti namreč zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete.

Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene. Glavni vzroki za odmrtje čebel so: bolezen  varoza, nosemavost in zapleti z maticami ter v Evropi virusne okužbe; izginjanje medovitih območij zaradi vse številčnejših monokultur in spremenjene ter intenzivnejše tehnologije obdelovanja travišč; množična uporaba izdelkov za zaščito rastlin v kmetijstvu in njihovi možni vplivi na opraševalce; novi škodljivci, ki se zaradi globalizacije hitreje širijo po svetu; urbanizacija, ki krči kmetijski prostor;podnebne spremembe ter globalni promet z manj kakovostnim medom, ki ima vpliv na ekonomičnost čebelarjenja.

Le s skupnim prizadevanjem lahko poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora, opozarjata Organizacija združenih narodov (OZN) in Svetovna organizacijo za hrano in kmetijstvo (FAO) in ob letošnjem svetovnem dnevu čebel vabita prebivalce, da v skladu s sloganom: ”Angažiraj se za čebele” - “Bee Engaged”. Predlagata tudi deset ukrepov, ki naj jih upošteva vsak izmed nas.

Čebele v mestih 

Na Čebelarski zvezi Slovenije bo popoldne potekala slavnostna seja upravnega odbora, nadzornega odbora, vodstva in zaposlenih. Slovenski etnografski muzej v Ljubljani  bo svetovni dan čebel obeležil z risarskim umetniškim performansom Čebelje skulpture (od 12. do do 16. ure).  V Cankarjevem domu pa bo od 18. ure dalje potekalo virtualno praznovanje z ogledom dokumentarnega prispevka o čebelarjenju na strešnih terasah Cankarjevega doma. Ogledate si ga lahko na youtube kanalu: https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom ali Facebook stran Cankarjevega doma

Do 29. maja pa je v steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani na ogled razstava z naslovom Čebelarstvo in izzivi v oblikovanju, ki je nastala v okviru projektov UrbanBee, BeeKul ter Čipka in prostor. Ogledate si lahko inovativna čebelja domovanja in urbani panji ter izdelke in spominke na temo čebelarstva in bodo pripomogli k večji prepoznavnosti Slovenije z dolgoletno tradicijo čebelarstva (tekstil, zemljevid Čebelje poti z igro za otroke, mikroskopski posnetki čebel …). 

 Na nekaterih javnih travnatih površinah (pod gradom, v parkih ...) v Ljubljani so postavili table o kasnejši košnji, s katerimi opozarjajo na pomen ohranjanja travniške rastlinske strukture, ki daje pašo opraševalcem, od medonosnih čebel do številnih divjih opraševalcev. Pripravili naj bi tudi načrt podaljševanja cvetenja travniških rastlinskih sestavov na zelenih površinah v mestu, s čimer v mestu  sledijo trajnostnemu razvoju, ohranjaho in večamo biodiverziteto, hkrati pa zmanjšujejo ogljični odtis. 

Že od leta 2015 pa poteka Čebelja pot, ki združuje že 35 partnerjev, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter čebelarjev in čebelarskih društev

Kako se lahko »angažiram za čebele«?

- Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene sadim oziroma sejem medovite rastline.

- Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavim gnezdilnico za čebele – lahko jo naredim sam ali pa jo kupim.

-  Ohranim cvetoče travnike z večjo pestrostjo rastlin in na travnike sejem medovite rastline. Cvetoče travnike raje samo občudujem in ne trgam rastlin, prepustim jih čebelji paši.

- Izogibam se košnji v času največjega razcveta rastlin in kosim travo v večernih urah.

- Čebelarjem omogočim začasno ali trajno namestitev čebel na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.

- Če že škropim, potem uporabljam čebelam neškodljive pesticide in škropim v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje.

- Mulčim cvetoče rastline v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi, da po škropljenju ne privabljajo čebel.

- Ozaveščam otroke in mladostnike o pomenu čebel.

- Kupujem med in druge čebelje pridelke pri lokalnem čebelarju.

- Moralno podpiram čebelarje in se udeležujem dogodkov v podporo skrbi za čebele.

 Več o svetovnem dnevu čebel preberite na spletni strani:  www.worldbeeday.org.

Lahko se pridružite praznovanju, ki bo 20. maja od 12. ure dalje  potekalo virtualno. Udeležence bosta med drugimi nagovorila generalni direktor FAO Qu Dongyu in slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

 Povezava: http://www.fao.org/pollination/world-bee-day/en

Registracija: https://fao.zoom.us/webi…/register/WN_inAEyZv7R-CjlpjV_48Eww

Foto: www.slovenia.info


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media