Možnost samoplačniškega testiranja 

20. maj 2020

 Jutri bodo začeli samoplačniško testirati na okužbo s koronavirusom v Zdravstvenem domu Ljubljana. Kot so sporočili, je za odvzem brisa potrebno predhodno naročilo in plačilo, cena  je 100 evrov. Odvzem brisa bo potekal na vstopni točki na Metelkovi, brise bodo odvzemali po sistemu drive-in, torej ko je oseba v osebnem vozilu.

Prav tako bo mogoče testiranje v univerzitetnem kliničnem centru. Izvajali ga bodo pred infekcijsko kliniko, je v izjavi za medije pojasnila strokovna direktorica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc Zaenkrat bodo jemali le bris vzorca iz nosno-žrelne votline, s katerim ugotavljajo akutno okužbo z novim koronavirusom, ne pa tudi protiteles, s katerimi bi dokazovali, ali je oseba že prebolela covid-19 oz. prišla v stik z virusom.

Za testiranje bo moral posameznik odšteti 93 evrov, po besedah Lejko Zupančeve je večji del cene strošek testa, manjši pa obsega delo zaposlenih in uporabe osebne varovalne opreme pri jemanju brisa. Zanimanje za testiranje je po njenih besedah veliko. Naročanje poteka prek telefona ali elektronske pošte. Izvid bodo prejeli v 24 urah, bodisi osebno ali prek elektronske pošte, ki bo ustrezno zavarovana pred vdorom v osebne podatke. Če bo test pozitiven, bodo o tem obvestili epidemiologe, ki bo to osebo kontaktiral in dal navodilo, kako naprej.

Samoplačniško testiranje za okužbo z novim koronavirusom je od prejšnjega tedna že mogoče v Splošni bolnišnici Celje. Na samoplačniški odvzem brisa se je treba naročiti, in to vsaj 36 ur pred predvidenim terminom za izdajo izvida. Cena samoplačniškega testiranja v Celju je 94 evrov. Izvid bodo testirani prejeli v 24 urah od odvzema brisa.

Že od 11. maja  izvajajo samoplačniško testiranje tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto, cena je enaka kot v Celju.  Do konca tedna bo možno tudi v brežiški bolnišnici.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media