Velik poklon prostovoljcem

25. maj 2020

Začenja se že 21. Nacionalni teden prostovoljstva, ki bo potekal do nedelje. Namen tedna je praznovanje prostovoljstva, zahvala prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam za njihovo delo in povabilo posameznikom, da se jim pridružijo.

Na Veseli dan prostovoljstva,  27. maja, bodo prostovoljci v več kot 40 krajih delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. V njem bodo predstavljene številne zanimive zgodbe in izkušnje prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih.

Po besedah izvršne direktorice Slovenske filantropije Tereze Novak prostovoljke in prostovoljci, povezani v nevladnih prostovoljskih organizacijah skrbijo za pestrost življenja v skupnosti, so velikokrat prvi, ki opozorijo na nepravilnosti v družbi, nudijo dodatno asistenco najranljivejšim prebivalcem, skrbijo za okolje, za široko mrežo športnih aktivnosti za vse generacije, za ohranjanje tradicije, za raznolikost kulturne ponudbe, vzpostavljajo nove povezave in iščejo alternativne rešitve in z vsem tem predstavljajo vezivo med ljudmi in varnost za vsakega, ki se znajde v stisk. Dodala je še, da modra država oziroma skupnost podpira prostovoljstvo s tem, da  zagotavlja sredstva za delo prostovoljskih organizacij, za vzpodbujanje solidarnosti in medsebojnega povezovanja in za ustvarjanje razmer, ki omogočajo ljudem vseh generacij vključevanje v prostovoljstvo.

S podeljenimi simboličnimi priznanji so nekatere prostovoljke in prostovoljci dobili vsaj simbolično zahvalo za njihovo nesebično delo.

Naj prostovoljec zaposlen v javni upravi za leto 2019 je Milan Ninić. Prostovoljec je  že od  vse od osnovne šole, s  humanitarnim društvom Enostavno pomagam pomaga starostnikom, gibalno oviranim in otrokom.

Naziv naj prostovoljke za leto 2019 je prejela Mojca Pristavec Đogić, ki kot prostovoljka deluje na več področjih. Posebni priznanji sta prejela Bernardka Zorko v izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju varovanja kulturne in naravne dediščine ter medgeneracijskega povezovanja v lokalni skupnosti in Darko Hribar za spodbujanje solidarnosti in promocijo prostovoljstva med mladimi.

Naj mentor prostovoljcev je postal Andrej Cvernjak iz Mladinskega centra Velenje. Naj mentorica prostovoljcev pa Andreja Cilenšek iz Slovenskega društvu hospic.

Naziv Junaki našega časa je letos prejelo 16 šol in en dijaški dom z najbolje organiziranim prostovoljstvom. Med nosilci naziva Prostovoljstvu prijazno mesto sta od danes tudi občini Logatec in Velika Polana. Pridružili so se tistim,  ki se že ponašajo s tem nazivom, to so: mestne občine Kranj, Ljubljana, Murska Sobota in Velenje ter občine Črna na Koroškem, Divača, Gornja Radgona, Hrpelje-Kozina, Kamnik, Kočevje, Krško, Laško, Medvode, Murska Sobota, Postojna, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Sevnica, Sežana, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Trbovlje, Tržič, Vodice in Žalec.

Ob tej priložnosti je Pošta Slovenije izdala priložnostne znamke in pisemske ovojnice, ki jih lahko naročite tudi od doma.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media