Senca in dovolj tekočine

28. julij 2020

 Visoke temperature, kakršne beležimo v zadnjih dneh in naj bi trajale še ves teden, lahko škodljivo vplivajo na zdravje ljudi. Z upoštevanjem napotkov pa jih je mogoče omiliti ali preprečiti, navajajo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Priporočajo zadrževanje v osenčenih in ohlajenih prostorih ter zračenje prostora z odpiranjem oken samo ponoči; lahka oblačila in pitje vode.

Fizično aktivnost na prostem naj ljudje omejijo na jutranje in večerne ure, obroki hrane naj bodo manjši, svetujejo pa lahko hrano. Pozorni naj bodo tudi na varnost hrane, ki jo uživajo, in pravilno ravnajo z njo, saj se hrana v vročini hitreje pokvari. Zdravila naj shranjujejo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Ne oseb ne živali naj ljudje ne puščajo v zaprtem parkiranem avtomobilu. Ne smemo pozabiti na zaščito pred soncem, v času njegove največje moči med 10. in 17. uro pa je treba poiskati senco. Svetujejo zaščito s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in s širokospektralno zaščitno kremo, ki nudi zaščito pred UVA in UVB žarki, sončni zaščitni faktor pa naj bo najmanj 30.

Vročina najbolj prizadene starejše, otroke in bolnike, med katerimi so bolj ogroženi bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepomični, na uravnavanje toplote pa vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil, našteva NIJZ. Daljše obdobje vročine lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico in vročinsko kap.

Posebej je treba biti pozoren na znake prizadetosti pri bolj ogroženih. V primeru pregretja je treba bolnika umakniti v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi pa obolelega hladiti in poklicati zdravniško pomoč.

Piti je treba dovolj tekočine. Ob tem strokovnjaki UKC svetujejo izogibanje ledeno hladnim tekočinam, ker lahko dražijo prebavila. Prav tako ni koristno uživajte pijač z alkoholom, kofeinom ali teofilin, saj te učinkovine povečajo izločanje vode. 

Ljudem, ki nimajo učinkovitega hlajenja prostora priporočajo večkrat dnevno hlajenje s tuširanjem ali kopanjem in izogibanje uporabe štedilnika, ker dodano ogreva prostor. V času višjih temperatur je koristno uporabljati ohlapna, lahka in svetla oblačila. Starostnikom, ki živijo sami, in posameznikom, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, odvajanje vode ali imajo omejen vnos tekočine, pa priporočajo, da se s sosedi, prijatelji ali sorodniki dogovorijo za občasen nadzor.

 Ker je ob visokih temperaturah izguba telesne tekočine zaradi znojenja večja, je treba biti pazljiv pri jemanju omenjenih zdravil. Večja izguba tekočin namreč poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka, z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode pa lahko povzročimo tudi prekomerno izsušenost telesa, opozarjajo v UKC. Zato priporočajo dnevno merjenje krvnega tlaka, na podlagi katerega naj posamezniki uravnavajo odmerek zdravil proti povišanemu tlaku. Prav tako priporočajo dnevno tehtanje, saj lahko znižanje teže opozarja na prekomerno odvajanje vode.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media