Skupnost socialnih zavodov izstopila iz delovne skupine za covid-19

3. avgust 2020

 Skupnost socialnih zavodov Slovenije je izstopila iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, saj niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih stanovalcev v ustrezne kapacitete, so sporočili. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.

 Skupnost je iz delovne skupine zaradi nezadovoljstva s potezami ministrstev za delo in zdravje glede organizacije dela v domovih za starejše sprva nameravala izstopiti že v soboto, a so konec minulega tedna dobili predlog nove rešitve, ki je vključevala tudi možnost namestitve okuženih stanovalcev v mobilnih enotah. Med vikendom ga je preučila strokovna skupina skupnosti, ki je predlog ministrstva, kot kaže, ni prepričal. "Ugodeno ni bilo zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru, ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode," so navedli v skupnosti.

Že dlje časa namreč opozarjajo, da je za uspešno omejitev širjenja virusa v domovih za starejše mogoča le z osamitvijo okuženih stanovalcev in da zahtevana vzpostavitev treh ločenih con v domovih, kjer se je pojavila okužba, v večini primerov ni izvedljiva. Slednje je po njihovih navedbah tudi v neskladju z veljavno zakonodajo.

V skupnosti socialnih zavodov sicer upajo, da bo izstop le začasen, in podarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih. "Še vedno smo odprti za komunikacijo z državo, z odločevalci, ki bodo prisluhnili našim pogledom, stališčem in konkretnim izkušnjam, predvsem pa odločevalci, ki nam dajo možnost sodelovanja, in ne le zgolj prisostvovanja," so zapisali.

Novo povečevanje števila okužb v Sloveniji je v minulih tednih ponovno izpostavilo prostorske in kadrovske pomanjkljivosti domov za starejše. V štirih bolnišnicah so zato nedavno vzpostavili negovalne oddelke za bolnike s covidom-19 z nekaj deset posteljami, kamor lahko za krajši čas namestijo okužene oskrbovance, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. A to je le začasna rešitev, dokler domovi vzpostavljajo izolacijske cone.

Društvo Srebrna nit - Združenje za dostojno starost je prejšnji teden v javnem pismu spraševalo odločevalce, koliko postelj bo država zagotovila v negovalnih bolnišnicah za covid-19, kamor bodo domovi lahko namestili okužene in bolne stanovalce. Rdeče cone v domovih po njihovem prepričanju niso rešitev za okužene stanovalce. Treba pa je tudi nemudoma sprejeti nove kadrovske normative v oskrbi in zdravstveni negi v socialno-varstvenih zavodih, so še navedli v pismu.
Tudi Amnesty International (AI) Slovenije je že prejšnji teden pozvala pristojne, naj takoj začnejo reševati vprašanje pomanjkanja prostora in kadrov v domovih starejših ob pojavu okužb z novim koronavirusom. Menijo še, da je treba začeti iskati realne možnosti za to, da se ob sumu okužb oziroma obolevnosti za stanovalce zagotovi dostojne možnosti za bivanje in okrevanje,

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media