Pivo - tisočletja stara pijača

7. avgust 2020

 Po vsem svetu od leta 2007 prvi petek v avgustu obeležujejo mednarodni dan piva, ki je praznik pivovarjev, hmeljarjev, dobaviteljev ter lastnikov pivnic, barov, gostiln in restavracij. Mednarodni dan daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti - kultur, jezikov, pa tudi vrst piva. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva,pivovarji pa obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. 


Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali že stari Egipčani. V Sloveniji imamo že dolgo tradicijo pivovarstva, saj se je pivo varilo v mnogih slovenskih domovih, še preden je leta 1825 svoja vrata odprla Pivovarna Laško. Prve pisne dokaze o varjenju piva imamo pri nas v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160.  Po osamosvojitvi so se začele razvijati manjše slovenske pivovarne in v svoji kakovosti in pestrosti, skupaj s pivovarnama Pivovarne Laško Union, oblikujejo pester svet slovenskega piva. Mali proizvajalci piva proizvedejo skoraj 30.000 hektolitrov piva. Tržni delež craft pivovarn v Sloveniji je pod petimi odstotki. Izvozimo okoli 790.000 hektolitrov piva, kar predstavlja okoli 35 milijonov evrov. Lani smo največ piva izvozili na Hrvaško, v Italijo, BiH, Srbijo in na Madžarsko.

Zaradi več mesecev zaprtih restavracij in gostinskih obratov se je pivovarjem občutno zmanjšal obseg povpraševanja in s tem tudi prodaje. Zato slovenski pivovarji ob  "svojem" prazniku predlagajo uvedbo znižane stopnje davka za hotelirstvo in gostinstvo, nadaljevanje podpore pri zagotavljanju likvidnosti ter znižanje trošarin na pivo, še posebej tista z nizko vsebnostjo alkohola. Na ta način bi namreč pripomogli k trajnostni revitalizaciji gostinstva in razvoj pivovarstva v prihodnje.

Združenje slovenskih pivovarn spodbuja k obeleženju praznovanja mednarodnega dneva piva. Opozarjajo pa, da naj bo "praznovanje radostno, a zmerno". Vabijo vas tudi, da obiščete Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu, ki je interaktivni muzej in ponuja sprehod skozi zgodbo hmelja v Spodnji Savinjski dolini imenovani tudi Dolina zelenega zlata. Obiščite tudi Pivovarski muzej v Pivovarni Union v Ljubljani ali se sprehodite skozi njegovo virtualno podobo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media