Ukrepi učinkujejo, če se jih držimo

27. avgust 2020

 Predstavniki Slovenske medicinske akademije so na novinarski konferenci o smiselnosti in učinkovitosti ukrepov za preprečevanje bolezni covid – 19, opozorili, da lahko kakršnokoli omalovaževanje resnosti okužb z novim koronavirusom ali celo zavajanje da virusa sploh ni, povzroči veliko težav ali celo pripelje do epidemije neobvladljivih razsežnosti. Kako se bo virus dejansko širil, namreč nihče ne more napovedati.

V jesensko-zimskih mesecih je že tako ali tako več virusnih okužb zaradi zadrževanja ljudi v zaprtih prostorih in zaradi hladnega in vlažnega podnebja, zato je še posebej pomembno, da vsak posameznik dosledno upošteva zaščitne ukrepe, kot so nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok ter ohranjanje fizične razdalje, saj bomo le tako omejili razširjanje koronavirusa.

V javnosti se namreč vse pogosteje pojavljajo pozivi h kršitvi predlaganih ukrepov, češ da vlada poskuša obvladovati prebivalstvo in celo krši njihovo svobodo. Vendar pa zdravstveni strokovnjaki odgovarjajo, da je svoboda posameznika omejena s pravicami drugega. Ali, kot je dejal dr. Božidar Voljč: »Vsak od nas ima pravico, da svobodno razpolaga s svojim zdravjem in življenjem. Ko pa tako delovanje ogroža zdravje ali življenje nekoga drugega, pa je drugače.« Novega koronavirusa ne gre podcenjevati, saj je v nekaj tednih zamajal svet, družbe, države, sesuli so se sistemi, je poudaril. Po svetu je že skoraj 24 milijonov okuženih, nekaj manj kot milijon jih je zaradi covida-19 umrlo. 

Člani Slovenske medicinske akademije so včeraj zagotovili, da so doslej vse ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa predlagali strokovnjaki (infektologi, epidemiologi, mikrobiologi ter drugi specialisti), vlada pa se je nato odločila, katere in v kakšni meri bo uvedla. »Če bi lahko odločala medicinska stroka, bi bili določeni ukrepi še ostrejši,« je celo poudaril dr. Pavel Poredoš. Ne vemo natančno, kakšne so dolgoročne posledice okužbe s covidom-19, zato velja biti previden. Kot kažejo prve raziskave, so med tistimi, ki so preboleli koronavirusno bolezen pogostejše okvare srčne mišice, več je tromboz in posledično možganskih kapi, značilne so tudi hujše okvare pljuč, so pojasnili. 

Kot je je pojasnila infektologinja Bojana Beović, bi bil najbolj učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije - če do nje spet pride - popolna zapora države, torej onemogočanje normalnega življenja. »Ker si tega nihče ne želi, upoštevajmo vsaj te tri preproste zaščitne ukrepe: nošenje mask, umivanje in razkuževanje rok in razdalja med ljudmi, od katerih nobeden ni stoodstotno učinkovit, skupaj pa delujejo«, je pozvala. Zagotovo pa higienski ukrepi preprečujejo tudi širjenje drugih virusnih bolezni, prehladnih obolenje, gripe ali denimo drisk pri otrocih, ki so jeseni pogostejše, zato naj le ostanejo, po potrebi pa se še spremenijo, je omenil dr. Miroslav Petrovec.

 Na novinarski konferenci so sodelovali: prof. dr. Pavel Poredoš, predsednik Slovenske medicinske akademije, izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, infektolog akad. prof. dr. Franc Strle,  infektologinja prof. dr. Bojana Beović, dr. med., vodja strokovne skupine za Covid – 19 pri ministrstvu za zdravje, doc. dr. Božidar Voljč, predsednik Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko in prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media