Skupno branje za boljšo pismenost

8. september 2020

 Na današnji mednarodni dan pismenosti se pri nas začenja tretji Nacionalni mesec skupnega branja - NMSB 2020. Posebno pozornost pobudniki projekta (Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije), namenjajo mreži splošnih knjižnic, obenem pa  poudarjajo pomen domače knjižnice, ki ima velik vpliv na bralno pismenost in vzgojo bralcev za vse življenje. 

Uvodni dogodek je nacionalni medresorski posvet z naslovom Branje kot vrednota? v Cankarjevem domu. Nato pa se bodo vse do 11. oktobra zvrstili dogodki, ki jih pripravljajo knjižnice, društva, šole, založbe, domovi starejših občanov in druge ustanove. Letos bodo potekali bolj kot ne virtualno: od druženj z avtorji in pogovorov o knjigah, druženj v spletnih učilnicah, do skupnih branj, virtualnega knjižnega sejma ali prodajnih akcij v spletnih knjigarnah … Podroben spisek najdete na spletni strani: https://nmsb.pismen.si/iskanje

Lahko pa se pridružite kampanji EUReads (Evropa bere) za ozaveščanje o pomenu izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Vsak dan si vzemite vsaj 15 minut za branje ali glasno branje in k temu spodbujajte tudi svoje bližnje.

Unesco pa je v ospredju mednarodnega dne pismenosti postavil  učenje pismenosti v luči vseživljenjskega učenja, pri čemer bo poudarek na mladih in odraslih. Koronakriza je namreč opozorila na vrzel med političnim diskurzom in realnostjo, vrzel, ki je obstajala že v času pred covidom-19 in negativno vpliva na učenje mladih in odraslih, nepismenih ali z nizko pismenostjo, ki so zato v slabšem položaju.

Ilustracija: Ana Zavadlav


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media