Fizioterapija bi morala biti širše dostopna

8. september 2020

Zaradi oteženih razmer za delo, ki jih je prinesla epidemija novega koronavirusa, imajo zlasti starejši še težji dostop do fizioterapevtskih storitev, je opozorilo Združenje fizioterapevtov Slovenije ob današnjem dnevu fizioterapije. Poleg tega da prispeva h krepitvi zdravja, je fizioterapija pomemben del okrevanja tistih, ki so preboleli covid-19.

V združenju so prepričani, da bi večja dostopnost fizioterapije, tako za tiste v domovih za starejše, kot tiste, ki živijo doma, prispevala k njihovemu boljšemu zdravstvenemu stanju in s tem dolgotrajnejšemu aktivnemu in samostojnemu življenju. »Fizioterapevti bi morali biti bolj povezani z družinsko medicino in tudi kadrovski normativi v domovih za starejše bi morali biti ustreznejši,« so poudarili. V domovih za starejše občane je namreč le en fizioterapevt na 150 oseb, da bi zadostili minimalnim standardom, pa bi potrebovali najmanj še tri dodatne fizioterapevte.

Fizioterapevtska obravnava je priporočljiva tudi za paciente po operacijah, poškodbah, z akutnimi bolečinskimi stanji, nepravilno telesno držo in drugimi težavami, ki jih pokriva fizioterapija. Terapevtska vadba pomaga pri vzdrževanju gibljivosti in gibanja, izboljša srčnožilno zdravje, gradi in vzdržuje mišični tonus, izboljša razpoloženje in splošno dobro počutje, pomaga nadzirati bolečino, poveča zaupanje pri vključevanju v različne dejavnosti, pomaga ponovno prevzeti nadzor nad njihovim življenjem in nenazadnje zmanjša njihov strah.

Ob tem so opozorili, da so imeli bolniki med epidemijo zaradi ukrepov državnih institucij omejen dostopa do ambulantne fizioterapevtske obravnave, kar je dodatno podaljšalo čakalne dobe. »Prav tako so morali že naročeni pacienti čakati dlje, kar predstavlja funkcionalne omejitve, posledično s tem daljše bolniške staleže in dolgotrajnejše obdobje rehabilitacije,« so izpostavili.

Člani združenja fizioterapevtov danes po vsej državi pripravljajo aktivnosti, s katerimi bodo starejšim nudili fizioterapevtsko oskrbo in osvetlili nekatere sodobne pristope k izvajanju terapij, kot je na primer fizioterapija na daljavo. Telezdravje, kamor spada tudi telerehabilitacija, je v tujini sicer že uveljavljena metoda. Njene prednosti so dostop do fizioterapevta od doma, kakovostna individualna obravnava preko videoklica, ni tveganja za prenos okužb, izbira najustreznejšega časa obravnave in možnost obravnave nemobilnih bolnikov, so našteli v zdravstvenem domu.

Nekateri dogodki bodo potekali še druge dni, tako bo denimo v Ljubljani v soboto, 12. septembra, med 14. in 18. uro informacijska točka v parku med Mucherjevo ulico in  Glinškovo ploščadjo za Bežigradom, na kateri bodo predstavili poklic fizioterapevta ter pomen fizioterapija v domu starejših.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media