Skupaj za preprečevanje samomorov

10. september 2020

Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu. Zato strokovnjaki ob današnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomorov opozarjajo, da je nujno sodelovanje družin, prijateljev, sodelavcev, lokalnih skupnosti, zdravstvenih strokovnjakov in vlad.

 V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 394 ljudi, 41 več kot leto prej, vendar pa se zadnjem desetletju  število samomorov zmanjšuje. Vedeti pa je treba, da vsak samomor čustveno ali drugače prizadene veliko drugih oseb, ki so bile umrlemu blizu. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje moški umirajo zaradi samomora približno štirikrat pogosteje kot ženske, več samomorov je v  vzhodnem delu države. V primerjavi z mednarodnim povprečjem v Sloveniji izstopa tudi visok količnik samomorov, torej umrlih zaradi samomora na 100.000 ljudi, med starejšimi.

Vprašajte, poslušajte ...

Pravočasna pomoč pomaga preprečevati hujše zaplete in motnje v duševnem zdravju posameznika. Za to, da bi pristopili k nekomu, ki je v duševni stiski, ni potrebno, da smo zdravniki, terapevti ali kliniki. Pozorni moramo biti na posameznike (družinske člane, prijatelje, sodelavce,  tudi neznance), ki izražajo znake stiske, saj pogosto ne iščejo niti ne potrebujejo konkretnega nasveta. Opozorilni znaki samomorilne ogroženosti so lahko: brezup, bes, nenadzorovano jezo, iskanje možnosti za maščevanje, nemir, impulzivno vključevanje v tvegane aktivnosti, občutke ujetosti in brezizhodnosti, povečano rabo alkohola ali drog, socialni umik, občutke tesnobe, motnje spanja in velike spremembe v vedenju. Osebo v stiski lahko vprašamo ''Kako si?'' in jo spodbudimo k temu, da nam zaupajo svojo zgodbo. 

V okviru Slovenskega združenja za preprečevanje samomora že 14 let deluje Center za psihološko svetovanje Posvet (www.posvet.org), ki posameznikom, parom in družinam nudi strokovno psihološko pomoč pri reševanju problemov in stisk, s katerimi se srečujejo v življenju, pa jih sami ne zmorejo obvladati. Svetovalnice delujejo v trinajstih slovenskih mestih. Svetovanje je brezplačno, dostopno brez napotnic in kartice zdravstvenega zavarovanja, čakalne dobe so kratke (do 3 tednov), zato so dileme in predsodki pred vključitvijo v obravnavo manjše.

V združenju OZARA bodo oktobra predstavili aplikacijo za mobilne telefone, namenjeno vsem, ki se soočajo z depresivnimi simptomi in tesnobnostjo ter iščejo poti za izboljšanje svojega lastnega duševnega zdravja. Kar 70 odstotkov ljudi, ki naredi samomor, trpi zaradi depresije in prav samomor je glavni vzrok prezgodnje smrti pri ljudeh z depresijo. S pomočjo aplikacije bodo lahko uporabniki opravili samo-oceno svojega duševnega stanja, pridobljeno oceno pa delili s svojimi zdravniki, kliničnimi psihologi in ostalimi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Aplikacija bo vsebovala več nasvetov in praktičnih vaj, ki jim bodo pomagali razumeti ozadje njihovih težav ter pripomogli k njihovem reševanju.

 Z današnjim dnem se začenja tudi kolesarska akcija Prekolesarimo svet, v kateri bodo sodelujoči z vsega sveta, tudi Slovenije, do 10. oktobra z združenimi močmi znova skušali prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Namen akcije je razširjati zavedanje, da je samomor velik javnozdravstveni problem, da ga lahko preprečujemo, in obenem vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media