Za odgovoren odnos do pitja alkohola

15. september 2020

 V okviru projekta Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, bodo v osmih regijah potekali dogodki, poimenovani Dan brez alkohola. Na njih bodo strokovnjaki poudarjali pomen, ki ga ima odgovoren odnos do pitja alkohola.

Vsako pitje alkohola je tvegano in lahko pripelje do škodljivih posledic za posameznikovo zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je alkohol uvrstila celo med rakotvorne snovi. Na vsakih deset prebivalcev Slovenije v starosti med 25 in 64 let jih je v letu 2016 sedem pilo alkohol v mejah manj tveganega pitja, eden je pil alkohol čezmerno, dva pa sta vsaj že leto dni abstinirala. Se je pa vsak drugi prebivalec Slovenije v letu 2016 visoko tvegano opil. Zdravstveni stroški, povezani s pitjem alkoholnih pijač, pa v Sloveniji po oceni NIJZ znašajo okoli 147 milijonov evrov letno.

Prvi letošnji Dan brez alkohola bo danes v Kranju (Slovenski trg), v soboto v Kopru (Pristaniška ulica), v ponedeljek v Vipavi (Glavni trg) in Brežicah (Nogometni stadion), v torek pa na Ravnah na Koroškem (Grajski park) – vsi bodo potekali v okviru Evropskega tedna mobilnosti. V petek v Ljubljani (ob Koseškem bajerju) in v Murski Soboti (pred Hišo sadeži družbe), v soboto pa v Mariboru (Pekarna) bo Dan brez alkohola potekal v sklopu vseslovenske akcije Dan za spremembe.

Obiskovalci bodo lahko dobili informacije o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi in o posledicah čezmernega pitja ter o aktivnostih nacionalnega inštituta. Dobili bodo tudi nasvete o zdravih življenjskih izbirah in informacije o tem, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, in kje lahko dobijo pomoč.

Na dogodkih sodelujejo predstavniki šestih nevladnih organizacij: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, združenje za duševno zdravje Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska karitas in Športna unije Slovenije. Ponekod bodo navzoči tudi predstavniki uradov za delo Zavoda za zaposlovanje, predstavniki policije in lokalne skupnosti.

Na povezavi:

https://www.sopa.si/dejstva-o-alkoholu/ali-poznam-dejstva-o-alkoholu-testirajte-svoje-znanje dobite veliko koristnih informacij, med drugim lahko rešite vprašalnik in ugotovite, kako dobro poznate resnična dejstva o alkoholu in ali morda pijete preveč.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media