Srečanje internirank in internirancev

17. september 2020

V Portorožu bo od 18. do 21. septembra vseslovensko, že 59., srečanje bivših internirank, internirancev, političnih zapornic, izgnancev in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev.

Proslava, ki bo potekala pod naslovom Obrazi Ravensbrücka, s podnaslovom Preživele smo bo v nedeljo, 20. septembra, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück, ki organizira srečanje je povedal: "Na slovesnosti, ki nosi sporočilo 'Ni nas okupiral nemški, italijanski ali madžarski narod, ampak fašizem in nacizem, ki ne poznata meja in v naših srcih zanju ni prostora' bomo prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, pokojnih in še živih, obudili spomin na vzroke, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, na trpljenje in razčlovečenje v taborišču in podali opomin, kako krhek je lahko mir v razmerah, v katerih živimo. To bodo ponovno zgodbe žensk z imenom in priimkom, ki so del svojega življenja preživele zgolj kot številka, zgodbe o ljubezni do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov."

V kulturnem programu bodo, v skladu z navodili NIJZ, sodelovali: orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, sopranistka Tina Debevec, pevca Slavko Ivančič in Marjetka Popovska, dramski igralec Domen Valič in voditeljica Lina Potočki Vozny.

 Zaradi korona virusa se bo slovesnosti lahko udeležilo le 110 ljudi. Dvorana je zaradi tega že zasedena, fotografija je z enega prejšnjih srečanj.

Besedilo in fotografija:  Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media