Zdrav življenjski slog preprečuje bolezni srca in ožilja

25. september 2020

 Bolezni srca in ožilja so še vedno eden najpogostejših povzročiteljev smrti na svetu. Svetovni dan srca, ki ga bomo obeležili v torek, z geslom Prepreči spodbuja k zdravemu življenjskem slogu, ta pa dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Za zdravje svojega srca lahko skrbimo sami, so poudarili v Društvu za zdravje srca in ožilja.

Čeprav smo v zadnjih 30 letih v Sloveniji dosegli velik napredek in znižali umrljivost zaradi bolezni srca in žilja za polovico, po podatkih iz leta 2018 te bolezni povzročijo še vedno 33 odstotkov vseh smrti med moškimi (3298) in 44 odstotkov med ženskami (4563). Z razvojem medicine in preventivnimi ukrepi se je po besedah predsednika Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matije Cevca sicer zmanjšalo število smrti, ne pa tudi stopnja obolevnosti.

 Najučinkovitejša in tudi najcenejša preventiva je izogibanje nezdravim življenjskim navadam, kot sta kajenje in pretirano sedenje, ter spodbujanje zdravega življenjskega sloga že pri vrtčevskih otrocih. "Ko pa je bolezen že prišla, je treba skrbno in vztrajno jemati potrebna zdravila, saj lahko tako zadržujemo napredovanje bolezni in zaplete. Za pravočasno prepoznavanje dejavnikov tveganja pa so potrebni pregledi in meritve, še posebej v času covida-19," je opozoril Cevc.

Pri bolnikih s covidom-19, sploh tistih s težkim potekom bolezni, namreč pogosteje nastajajo strdki tako v venah (venska tromboza, pljučna embolija) kot tudi v arterijah (možganska kap), kar bolnike dodatno ogroža, je pojasnila podpredsednica društva Tjaša Vižintin. Zato je po njenem ključnega pomena preprečevanje širjenja okužbe z nošenjem mask in vzdrževanjem fizične razdalje.

Ob dnevu srca tudi ne smemo pozabiti na sladkorno bolezen, ki je tesno povezana s srčno-žilnimi boleznimi in predstavlja enega od pomembnejših dejavnikov tveganja za zaplete. Ljudje s sladkorno boleznijo imajo večjo možnost, da doživijo srčno in možgansko kap, večja je tudi možnost za nastanek kronične ledvične bolezni in za zaplete, kot sta diabetična  slepota in diabetično stopalo

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije poziva vse, da še bolj skrbimo za zdravje svojega srca, seveda pa moramo upoštevati vsa upravičena strokovna priporočila za zmanjševanje nevarnosti okužb s koronavirusom. Obnašati se moramo samozaščitno in preventivno. Kadar pa zbolimo in se pojavijo ali poslabšajo znaki teh bolezni, moramo nemudoma poiskati pomoč zdravnika. 


Tudi letos bodo ob Svetovnem dnevu srca potekale prireditve po vsej Sloveniji, osrednja pa bo v Ljubljani v  soboto, 26. septembra od 10. do 13. ure na Prešernovem trgu. O aktivnostih društva s podružnicami po Sloveniji, več preberite na www.zasrce.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media