Podpora skupnosti pomaga bolnikom in svojcem

25. september 2020

 Udeleženci konference V ritmu človeških možganov, ki jo pripravlja Združenje Spominčica ob mesecu Alzheimerjeve bolezni, so med drugim izpostavili pomen podpore skupnosti bolnikom z nevrološkimi boleznimi in njihovim svojcem. Pri zagotavljanju pomoči in ustreznih informacij ter razbijanju stigme imajo pomembno vlogo tudi društva, so še poudarili. Poleg demence predstavljajo še parkinsonovo bolezen, huntingtonovo bolezen, multiplo sklerozo, spinalno mišično atrofijo in amiotrofično lateralno sklerozo.

  Predsednica Združenja Spominčica Štefanija Zlobec je sporočila, da so se Združenje Spominčica, Društvo Trepetlika in Društvo bolnikov s Huntingtonovo boleznijo združili v novo povezavo pod imenom Za zbrane možgane. Skupaj bodo povezovali bolnike, ki jih je vedno več in imajo podobne hude kognitivne, gibalne in čustvene motnje, z velikimi stiskami se soočajo tudi njihove družine. Ker pogosto ne zmorejo sami braniti ali zahtevati svojih pravic, jim bodo skušali zagotoviti čim boljšo strokovno strokovno in diagnostično obravnavno ter ekonomsko vzdržnost, je napovedala Zlobčeva. Ministrstvi za zdravje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so že pozvali k ustanovitvi posebnega socialnovarstvenega zavoda za nevrološke bolnike, ki v starosti potrebujejo veliko več zdravstvene nege.

Nevrolog Zvezdan Pirtošek je v imenu slovenskih zdravnikov, ki se ukvarjajo z boleznimi možganov, pozdravil tako povezovanje nevladnih organizacij. V tem vidi možnost pomemben dejavnik na slovenskem družbeno-političnem in zdravstvenem odru v borbi za pravice bolnikov z nevrološkimi boleznimi.

Milica G. Kramberger z nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je opozorila na ustrezno in zgodnje diagnosticiranje. Izpostavila je mlajše bolnike, pri katerih se lahko pojavi parkinsonova bolezen, ki je velikokrat pogojena z dednim zapisom in se običajno kaže bolj intenzivno kot pri starejših bolnikih. Poleg tega lahko na terapevtski proces vplivajo druge stiske, kot sta zanikanje in prikrivanje težav, da bi se bolnik v družini prikazal kot učinkovita oseba. Po njeni oceni zato potrebujemo multidisiplinarno obravnavo za pomoč bolnikom in družini.

Pri delu na ljubljanski psihiatrični kliniki Polona Rus Prelog ugotavlja, da imajo svojci pogosto premalo podatkov o bolezni, poleg tega pa bi tudi sami potrebovali več psihosocialne podpore. "Obolevnost svojcev zaradi stresa in obremenitev je izjemno visoka, zlasti pri tistih, ki skrbijo za bolnike z alzheimerjevo boleznijo," je opozorila. Bolnika z alzheimerjevo in parkinsonovo boleznijo sta prav tako  poudarila pomen zgodnje diagnoze, dostopnosti ustreznih informacij o poteku bolezni, pa tudi športnih in miselnih aktivnosti.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media