Vse več starejših se ima za dokaj zdrave

30. september 2020

Starostna meja, kdaj je kdo star, ni jasno določena. V Sloveniji se običajno šteje za prelomnico dopolnjeno 65. leto starosti.  Po podatkih statističnega urada RS je bilo 1.  januarja 2020 med prebivalci takih, ki so bili stari 65 ali več let, 424.000 ali 20 odstotkov (pred desetimi leti jih je bilo 17 odstotkov, čez deset let naj bi jih bilo 24 odstotkov).

Letošnji mednarodni dan starejših, 1. oktober,  je posvečen zdravju starejših. V luči pandemije covida-19 je glavna tema tega dne: Ali se zaradi pandemije kaj drugače spopadamo z vprašanjem starosti in staranja. Na statističnem uradu so strnili nekaj podatkov, ki so jih dobili iz anket, narejenih v zadnjih treh letih.

Tako je v  letu 2019  več kot tretjina starejših od 65 let ocenila svoje zdravstveno stanje kot dobro ali zelo dobro. Takih, ki so menili, da je njihovo zdravstveno stanje slabo ali zelo slabo, je bilo 21 odstotkov. Odstotek starejših, katerih zdravstveno stanje je po njihovi oceni dobro ali zelo dobro, se povečuje. V letu 2010 je bilo namreč razmerje ravno obrnjeno: 26 odstotkov starejših je svoje zdravstveno stanje ocenilo kot dobro ali zelo dobro, 33 odstotkov pa kot slabo ali zelo slabo.

Kot kažejo raziskave, več kot polovica starejših za zdravje skrbi z rekreacijo vsaj 150 minut tedensko, kar je po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije minimum za ohranjanje zdravja. Četrtina starejših pa ni namenila rekreaciji nič časa. 80 odstotkov jih vsaj enkrat na dan uživa sadje ali sveže stisnjene sadne sokove, 76 odstotkov pa zelenjavo ali sveže stisnjene zelenjavne sokove.

 Skoraj polovica je srečnih

Na zdravje pomembno vplivajo tudi občutki in počutje. V letu 2018 je 13 odstotkov starejših od 65 let  ocenilo, da so bili v zadnjih štirih tednih pred anketiranjem ves čas ali večino časa zelo nervozni, 9 odstotkov se jih je ves čas ali večino časa počutilo »na tleh« ali potrte, 8 odstotkov osamljene, 4 odstotki pa malodušne ali depresivne. Med njimi pa je bilo tudi več kot polovica (59 %) takih, ki so se ves ta čas ali večino tega časa počutili sproščene in umirjene, skoraj polovica (49 %) je navedlo, da so bili v zadnjih štirih tednih pred anketiranjem ves čas ali večino časa srečni. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media