Mesec osveščanja o raku dojk

1. oktober 2020

Letošnji rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, bo zaznamovalo geslo Dotik pove največ, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2017 v Sloveniji zbolelo 1399 žensk in deset moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. V  Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, so ženske pozvali, naj se tudi med epidemijo odzivajo na presejalni program za raka dojk Dora in naj bodo pozorne na morebitne zdravstvene težave. 

V ospredje rožnatega oktobra so v Združenju Europa Donna postavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Če začutite ali zatipate kakršnokoli spremembo, kljub omejitvam, ki v zdravstvu veljajo zaradi novega koronavirusa, vztrajajte in se posvetujte s svojim izbranim zdravnikom ali ginekologom. To je resnično pomembno in ključno za uspešno zdravljenje. Za pomoč pri pravilnem samopregledovanju pa je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test, ki so jo uporabnice na svoj mobitel naložijo s spletne trgovine Google Play in App store, svetujejo v združenju.

V zbornici zdravstvene in babiške nege pa ob tem izpostavljajo pomen izobraževanja zdravstvenih delavcev. Da bi zagotovile večjo kakovost oskrbe in s tem uspešnejšo rehabilitacijo žensk z rakom dojk, bi morale medicinske sestre pridobiti dodatna specialna znanja o učinkovitih in uspešnih postopkih za pogovore o spolnosti in normalizaciji težav, o najpogostejših potrebah po zaključenem zdravljenju, željah po pomoči in potencialnih ovirah, so zapisali v sporočilu za javnost.

S kruhom in telefonom za dober namen

 V Europi Donni v rožnatem oktobru pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Med drugim bo v Lidlovih trgovinah na prodaj kruh roza oktober, ki je nastal v Žitu. Od vsakega prodanega izdelka bosta podjetji skupaj donirali 0,50 evra za podporo združenju oziroma programu ROZA,* ki ponuja psihosocialno podporo bolnicam in bližnjim obolelih za rakom dojk in raki rodil.

Kruh so zasnovali posebej za to priložnost in nosi simbolično sporočilo o pomenu zdrave prehrane in skrbi za svoje zdravje. Vsebuje različna semena, kot so semena oljne kadulje oziroma chia semena, ki mu dodajo hrustljavost, ter kosmiče. Je tudi izjemen vir beljakovin (16 odstotkov), saj vsebuje sirotkine beljakovine. Vsak hlebček je opremljen s posebno užitno nalepko, na kateri je roza pentlja, simbol solidarnosti in boja proti raku dojk

V Lidlovih trgovinah bodo ves oktober na blagajnah na voljo tudi zaznamki za knjigo, ki ozaveščajo o pomenu preventive pri bolezni raka dojk in pomembnosti preventivnega (samo)pregledovanja. Prav tako bodo rožnati oktober z ozaveščevalnimi vsebinami in videi, ki bodo nastali v sodelovanju z Europo Donno, podprli tudi na svojih družabnih omrežjih in spletnih straneh.

Telekom Slovenije in Samsung pa bosta v rožnatem oktobru s prodajo posebne serije mobitelov Pink Ribbon, združenju Europa Donna donirala 10.000 evrov. V akcijski ponudbi sta na voljo mobitela Samsung Galaxy Note10 Lite in Samsung Galaxy A51.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media