Prevzemimo odgovornost za ustno zdravje

2. oktober 2020

Nujno je dvigniti zavedanje prebivalcev o pomenu ustnega zdravja v vseh življenjskih obdobjih, opozarjajo zobozdravniki ob začetku preventivne akcije za boljše ustno zdravje. Namesto v marcu, ob Svetovnem dnevu ustnega zdravja, so jo pripravili jeseni. Izpostavljajo zlasti  osebno odgovornost vsakega posameznika za svoje ustno zdravje.

Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice,  Stomatološka sekcija in Sekcija pedontologov Slovenskega zdravniškega društva, Nacionalni inštitut za javno zdravje in študenti dentalne medicine so skupaj pripravili nazorna informativna gradiva in videoposnetke za vsako generacijo posebej. Dostopna so na povezavi:

 https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/ustno-zdravje,

na FB strani https://www.facebook.com/ustnozdravje in v zobozdravniških ambulantah.

Priporočila zobozdravnikov

Staršem in starim staršem svetujejo, naj predšolskim otrokom pomagajo pri ščetkanju zob dvakrat na dan od prvega mlečnega zoba dalje. Predvsem pa naj jim zelo omejijo uživanje hrane in pijače s prostimi sladkorji (tega vsebujejo vsa živila razen sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo naravne sladkorje).

Med šolarji je k večji skrbi za ustno higieno pripomoglo Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki je potekalo  kar 37 let, letos je zaradi ukrepov NIJZ zastalo. Zato je še toliko bolj pomembno, da jih domači spodbujajo k rednemu, pravilnemu in temeljitemu ščetkanju, menjavanju zobne ščetke na 2-3 mesece ter uporabi zobne paste s primerno koncentracijo fluoridov in  zobne nitke. Zlasti pri tistih, ki so zelo živahni in se intenzivno ukvarjajo s športom, zobozdravniki priporočajo uporabo ščitnikov za zobe. Namesto sladkih pijač naj pijejo vodo, omejijo naj sladkarije in redno obiskujejo zobozdravnika, še priporočajo.

Mladostnike in študente spodbujajo jih, da nikoli ne smejo biti preveč utrujeni za umivanje zob pred spanjem.  Predvsem pa opozarjajo, da zobje niso orodje, odpirač, niso škarjice za nohte in niso namenjeni trganju lepilnega traku. Tako početje lahko namreč zobe trajno poškoduje.

Pomoč pri čiščenju zob včasih potrebujejo tudi starejši, gibalno ovirani, slepi in slabovidni. Zaradi slabše ročne spretnosti, motnje vida, nezdravih prehranskih navad, pridruženih bolezni, uporabe veliko zdravil ter nerednega obiskovanja zobozdravnika spadajo v skupino ljudi z večjim tveganjem za bolezni zob in ustne votline. Po drugi strani pa dobro ustno zdravje zagotavlja kvalitetno življenje, od žvečenja, požiranja, govora, prehrane, pozitivne samopodobe, dobre komunikacije in druženja ter preprečevanja bolečin.

Zobozdravniki jim zato priporočajo uporabo električne zobne ščetke, ki omogoča za natančnejše čiščenje zob. Starejše osebe imajo pogosto manj sline, zaradi česar se lahko poveča število bakterij v ustni votlini, pojavi se slab zadah. Z rednimi požirki vode, žvečenjem žvečilk ali bombonov brez sladkorja naj poskrbijo, da ne bodo usta suha. Pomagajo si lahko tudi z uporabo ustnih vodic brez alkohola, ustnih sprejev, gelov ali z umetne slino. Predvsem pa naj redno obiskujejo zobozdravnika – tudi če nimajo več svojih zob. Vsaj enkrat na mesec pa naj si vsak sam ali s pomočjo svojcev pregleda ustno votlino. Ob pregledu naj bodo  pozorni na bele ali rdeče lise ali morebitne razjede, ki se ne zacelijo v 14. dneh.

 Razlika med prodajalcem in zobozdravnikom

Zobozdravniki so posebej opozorili na številne informacije v medijih o hitrih in učinkovitih rešitvah težav z zobmi,  med katerimi je težko izluščiti verodostojne. Uporabimo zdravo pamet in temeljito preverimo, kaj je prava informacija in kje gre le za reklamo. Med prodajalcem in zobozdravnikom je velika razlika, svarijo zobozdravniki.

Tehnologija in nove metode zdravljenja omogočajo res številne rešitve, vendar pa vse niso primerne za vsakogar. To še posebej velja za implatante (zobne vsadke), ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih zob, ne pa kar vseh zob;  niso za vsaka usta, niso za vsako ceno in niso doživljenjski, če jim ne bomo posvetili dovolj pozornosti.

Na fotografiji: Krunoslav Pavlović, predsednik Odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in prim. dr. Diana Terlević Dabić, dr. dent. med. iz Stomatološke sekcije slovenskega zdravniškega društva:


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media