Uporaba invazivnih tujerodnih rastlin

6. oktober 2020

 Ste vedeli, da je iz tako imenovanih invazivnih rastlin mogoče izdelati marsikaj koristnega? Iz japonskega dresnika, robinije in zlate rozge izdelujejo papir, iz izvlečkov japonskega dresnika in plodov octovca pridobivajo barvila, uporabna sta tudi za izdelovanje preparatov za zatiranje polžev in drugih vrtnih škodljivcev, iz topinamburja in štrbonclja pa se da skuhati okusne jedi.

Z kaj vse še lahko uporabimo te rastline, boste izvedeli na 3. festivalu uporabe invazivnih tujerodnih rastlin, ki bo  potekal v sredo, 7. oktobra, med 10. in 17. uro, na Bregu v Ljubljani. Ogledali si boste lahko vzorce lesa invazivnih tujerodnih drevesnih vrst in iz njih narejene izdelke ter se seznanili z barvnimi premazi, ki so narejeni na osnovi ekstraktov iz teh rastlin. Prikazali bodo analizo dveh tipov biološkega reaktorja, kjer potekajo metabolne pretvorbe, in mobilno platformo za upravljanje z invazivnimi tujerodnimi rastlinami, ki je prejela priznanje Fakultete za upravo na natečaju Premik naprej 2020.

Festival poteka v okviru evropskega projekta APPLAUSE, v sklopu katerega so v zadnjih treh letih izvedli več kot 143 delavnic z 2.980 udeleženci. V tem času so iz invazivnih tujerodnih rastlin izdelali 7.200 kg papirja ter zbrali 400 kg japonskega dresnika in 247 kg zlate rozge. Pripravili so 44 izobraževalnih filmov in izdali 12 publikacij, med drugim tudi Priročnik za domačo izdelavo izdelkov.

 V projektu Applause sodelujejo Mestna občina Ljubljana,  javno podjetje VOKA SNAGA, Univerza v Ljubljani (Biotehnična fakulteta - oddelki za biologijo, agronomijo, lesarstvo in gozdarstvo), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta (Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje), Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Inštitut za celulozo in papir, Tisa d. o. o., GDi  d. o. o., Ljubljana, društvo Trajna, studio  tipoRenesansa in Center odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media