Ob svetovnem dnevu za več vlaganj v duševno zdravje

9. oktober 2020

 Skoraj milijarda ljudi po svetu ima duševno motnjo, vsakih 40 sekund nekdo umre zaradi samomora, depresija pa je vodilni vzrok za bolezen med otroki in mladimi, je poudaril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, 10. oktobru. Zdaj postajajo vidne posledice pandemije na duševno zdravje ljudi, številne skupine, ki že imajo motnje, tvegajo, da se jim bo stanje še poslabšalo, če ne bo ustreznega ukrepanja, je posvaril.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opredeljujejo duševno zdravje kot pozitiven odnos do sebe in drugih, sposobnost uspešnega soočanja z izzivi, pozitivno samopodobo, visoko samospoštovanje, občutek moči in optimizma. Pandemija covida-19 je pomembno spremenila svet, kar je pri številnih vplivalo na počutje in duševno zdravje, so izpostavili.

Svetovni dan duševnega zdravja se osredotoča na pomen dostopnosti do storitev s področja duševnega zdravja za vse prebivalce. Potekal bo pod geslom Duševno zdravje za vse. Večje naložbe - večja dostopnost. Vsakomur, vsepovsod. Po navedbah NIJZ pod okriljem programa MIRA že nastaja mreža služb za boljši dostop do storitev in strokovne pomoči. Letos se zaključuje prvo obdobje uresničevanja programa, v pripravi pa je triletni akcijski načrt za varovanje duševnega zdravja. Do  23. oktobra bodo izpeljali  devet regionalnih strokovnih srečani na daljavo v vseh regijah. Več preberite na www.nijz.si/sl/dogodki/9-regijskih-dogodkov-ob-svetovnem-dnevu-dusevnega-zdravja.

 Vlaganje v duševno zdravje zelo pomembno še zlasti v času epidemije pa poudarjajo v Slovenskem združenju za duševno zdravje Šent. Opažajo posledice pomanjkljive ureditve tega področja in poudarjajo, da je vlaganje v duševno zdravje zelo pomembno, še posebej pa to velja v obdobju epidemije. V času, ko je duševnih stisk vse več tudi zaradi zdravstvene krize, je treba po njihovem pozivu omogočiti neposreden in dejanski dostop do pomoči in podpore. Poudarjajo, da se morajo programi in storitve izvajati v skupnosti, financiranje storitev pa je treba prilagoditi potrebam posameznikov. Pri zdajšnjem financiranju programov in storitev pa pogrešajo zakonsko možnost za prelivanje sredstev med različnimi nivoji oskrbe. Svetovni dan bodo obeležili z različnimi rekreacijskimi dogodki v njihovih enotah po Sloveniji. Več informacij je na voljo na www.sent.si.

Svetovni dan obeležujejo tudi pri programu OMRA, s serijo  serijo predavanj o značilnostih osebnostnih motenj, o komorbidnosti in ovirah pri iskanju strokovne pomoči v zdravstvenem in socialnem sistemu. Več preberite na https://www.omra.si/https://www.omra.si

Združenje Ozara pa napoveduje  aplikacijo za pametne naprave, namenjeno vsem, ki se soočajo z depresivnimi simptomi in tesnobnostjo ter iščejo poti za izboljšanje lastnega duševnega zdravja. S pomočjo aplikacije bodo lahko njeni uporabniki opravili samooceno svojega duševnega stanja oziroma lažje prepoznali znake, ki bi lahko nakazovali na depresivna oziroma anksiozna vedenja in tako hitreje poiskali strokovno pomoč.  Prav tako napovedujejo izdajo knjižice o depresiji, ki bo vsebovala veliko konkretnih  nasvetov in praktičnih vaj, ki bodo osebam z depresijo pomagali razumeti ozadje njihovih težav ter pripomogli k njihovem reševanju.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media