Zdravila in gibanje krotijo revmatične bolezni

12. oktober 2020

 Revmatične bolezni so zelo raznolike, od osteoartroze, s katero se sooča skoraj vsak starejši od 60. let, precej pogostega revmatoidnega artritisa, ankilozirajočega spondilitisa (AS), za katerim obolevajo predvsem mladi in ga nakazujejo hude bolečine v križu, do vnetja srednje velikih žil, ki ga diagnosticirajo v povprečju dvema bolnikoma na leto. Nekateri revmatični bolniki pa imajo še druge pridružene bolezni (luskavico, vnetje oči, vnetno črevesno bolezen). Kljub temu pa lahko bolniki z revmatskimi boleznimi živijo kakovostno in polno življenje. K temu pripomore čim hitrejša diagnoza bolezni, zdravljenje in zdrav življenjski slog bolnikov – zlasti gibanje in fizioterapevtska vadba ter zdrava prehrana.

Z umirjeno boleznijo bolniki laže živijo, umirjena bolezen pa je možna le, če jemljejo zdravila. Za to pa ne bi smelo biti ovir, saj imajo slovenski bolniki na voljo vsa sodobna zdravila za zdravljenje revmatičnih bolezni. Strokovnjaki pa ob  današnjem svetovnem dnevom revmatikov vseeno izpostavljajo, da je celostna obravnava revmatičnih bolnikov ključna za dobre izide zdravljenja in kvalitetno življenje z boleznijo. Poudariti velja, da smo po hitrosti postavljanja diagnoz za nekatere druge revmatske bolezni med najboljšimi v Evropi. Pri revmatoidnem artritisu od napotnice do obiska revmatologa traja en dan, od začetka težav do diagnoze pa 12,7 tedna.

  Na fotografiji: Dijaki 3. in 4. letnika umetniškega oddelka Gimnazije Celje – Center so ustvarili  pretresljiva likovna dela, na katerih so uprizorili čutenje vnetne revmatične bolečine, kot so ga dojeli po pogovoru z bolniki z ankilozirajočim spondilitisom (AS).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media