V ponedeljek se začenja cepljenje proti gripi

13. oktober 2020

 Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v ponedeljek, 19. oktobra, začenjajo v ambulantah območnih enot cepiti proti gripi. Cepljenje je priporočljivo zlasti za kronične bolnike, osebe stare 65 let in več, nosečnice, majhne otroke, stare med 6 do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo.

Za te osebe cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje priporočajo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe, so izpostavili.

Kdaj točno bodo začeli cepiti v posameznem zdravstvenem domu, je odvisno od organizacije dela v zdravstvenem domu, so pojasnili na NIJZ. Ocenjujejo pa, da bi v zdravstvenih domovih s cepljenji prav tako lahko začeli prihodnji teden.

Kot zagotavljajo na NIJZ, je cepljenje proti gripi v času epidemije covida-19 varno. Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče!

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu.

Kontaktni podatki in termini za naročanje ter urnik dela ambulant so na voljo na povezavi https://www.nijz.si/sl/cepljenje-proti-gripi-v-sezoni-20202021


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media