E-odpadki ne sodijo med običajne odpadke!

14. oktober 2020

 Lani smo po nekaterih ocenah na svetu pridelali 53,6 milijona ton e-odpadkov, kar je več kot kadarkoli doslej, do leta 2030 pa naj bi količina narasla na 75 milijonov ton letno, opozarjajo v družbi Zeos. Danes je namreč mednarodni dan e-odpadkov, ki izpostavlja predvsem izobraževanje za večjo ozaveščenost o problematiki.

E-odpadki so električna in elektronska oprema, ki za svoje pravilno delovanje potrebuje električni tok ali elektromagnetno polje (elektronske sveče po novi uredbi ne sodijo med e-odpadke!). Tovrstna odpadna oprema je zaradi svoje specifične sestave posebne vrste odpadek. Ko je ne potrebujemo več, jo moramo hraniti ločeno od ostalih odpadkov, da se ne poškoduje ali onesnaži z nevarnimi ali drugimi snovmi. Če jih zbiramo ločeno in recikliramo, lahko iz njih pridobimo celo vrsto še uporabnih materialov in surovin, ki bi ob nepravilnem odlaganju povzročali škodljive učinke tako nam kot okolju. 

 Po izračunih naj bi do leta 2030 vsak Zemljan lahko ustvaril devet kilogramov e-odpadkov. Ti, kot so zapisali v Zeosu, niso le zelo številčni, temveč imajo tudi visoko vrednost - surovine, ki jih vsebujejo lani nakopičeni e-odpadki, so bile vredne približno 50,8 milijarde evrov.

Letošnji mednarodni dan e-odpadkov daje poudarek izobraževanju in osveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z odpadnimi električnimi in elektronskimi napravami. Kot navaja Zeos, smo lani po svetu uradno reciklirali manj kot 18 odstotkov e-odpadkov, ostali pa so pristali na odpadih, zgoreli ali bili nezakonito preprodani in obdelani na načine, ki ne ustrezajo standardom. "In to kljub temu, da kar 71 odstotkov svetovne populacije zavezuje zakonodaja na področju e-odpadkov," so dodali.

Posledica neustreznega ravnanja z e-odpadki je ogromna izguba dragocenih in kritičnih surovin iz dobavne verige ter resne zdravstvene, okoljske in družbene težave, še izpostavlja Zeos in dodaja, da se moramo bolj zavedati svoje odgovornosti do okolja in do vseh nas ter spodbujati učinkovito ravnanje s temi odpadki.

Povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu kupi kar 35 kg nove električne in elektronske opreme, medtem ko zbere le 12 kg odpadne električne in elektronske opreme. Oddamo jih lahko v zbiralnico ZEOS,  ulični zbiralnik ZEOS, ki jih najdete v urbanih naseljih, v zbirni center pri izvajalcu javne službe ravnanja z odpadki v občini prebivališča. Ob nakupu nove (manjše) naprave  lahko staro oddate pri trgovcu.  Več preberite na: www.zeos.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media