Obeležujemo svetovni dan hrane

16. oktober 2020

Ob svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane: »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.«

 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z GRM – Centrom Biotehnike Novo Mesto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje ob svetovnem dnevu hrane organizira dvodnevno spletno konferenco na temo letošnjih ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Na dvodnevni konferenci se bo zvrstilo 35 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter dve okrogli mizi s tematikama Raziskovanje in razvoj na področju hrane in Komunikacija na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane v Sloveniji.

Letošnja ključna sporočila so “Gojimo”, ki naslavlja pomembnost prispevanja k proizvodnji raznolike hrane, “Hranimo”, ki spodbuja zavezo k temu, da nahranimo svetovno prebivalstvo, ter “Ohranjajmo”, ki nakazuje na pomembnost, da pri tem ohranjamo naravne vire in planet. Za vse to pa je potrebno skupno delovanje in vsak od nas lahko k temu po svojih močeh pripomore z odgovorim ravnanjem.

Da bi lahko nahranili naraščajoče svetovno prebivalstvo, potrebujemo vedno več hrane, ki mora biti za zagotavljanje človeškega razvoja in dobrega počutja raznolika, uravnotežena in kakovostna, so zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije in izpostavili, da imajo pri tej nalogi pomembno vlogo tudi čebelarji, ki skrbijo za vzrejo čebel. Informacije o tem bodo lahko obiskovalci v soboto dobili na posameznih mestnih tržnicah, kjer se bodo predstavili čebelarji s čebeljimi pridelki. V začetku novembra pa bodo lokalnim trgovinam razdelili tablice o tem, kako pomembne so čebele za pridelavo hrane.

Na Nacionalnem inštitut za biologijo so pripravili fotografsko razstavo in s tem opozorili na ključen pomen udomačenih trav - žit v boju proti lakoti. Razstava, ki je nastala pod vodstvom Marine Dermastia in oblikovalke Branke Smodiš s fotografijami cvetov trav in žit fotografa Marka Trebušaka, je dostopna v virtualni galeriji na spletni strani inštituta, nekaj izbranih fotografij pa je na ogled tudi v avli Biološkega središča.

Prizadevanja za izkoreninjenje lakote 

Slovenija in ostale države članice EU tesno sodelujejo z organizacijo FAO ter pomagajo pri njenih prizadevanjih za izkoreninjenje lakote v svetu. Kot kaže letošnji indeks svetovne lakote, je ta še vedno velik problem v več kot 50 državah, med katerimi je 36 afriških. Po svetu je podhranjenih skoraj 690 milijonov ljudi. Leta 2018 je zaradi posledic lakote umrlo 5,3 milijona otrok, mlajših od pet let.

Pomembnost boja proti lakoti je letos prepoznal tudi švedski Nobelov sklad, ki je Nobelovo nagrado za mir podelil Svetovnemu programu za hrano (WFP). Mednarodna organizacija iz sistema Združenih narodov je nagrado prejela za prizadevanja za boj proti lakoti, za prispevek pri izboljšanju pogojev za mir na konfliktnih območjih ter za prizadevanja preprečiti uporabo lakote kot orožja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media