Socialna bližina kljub fizični razdalji

20. november 2020

  Tretjo soboto v novembru po svetu obeležujejo mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora. Tokrat poteka pod sloganom Novo upanje: socialna bližina kljub fizični razdalji. 

Pri nas je lani samomor prizadel 394 družin, to pa pomeni veliko več posameznikov, ki ob taki smrti občutijo hude posledice. Ocenjujejo namreč, da vsak umrli v bolečini in hudi stiski zapusti šest ljudi: može, žene, mame, očete, brate, sestre … Vsaka družina in vsak posameznik se z izgubo bližnjega zaradi samomora sooča po svoje. Vsi pa potrebujejo občutek bližine, sprejetosti in povezanosti, občutek, da niso sami in nekoga, ki mu lahko izpovedo svoje stiske. 

Doslej so tretjo soboto v novembru  po svetu simbolično prižgali sveče na mestnih trgih, letos pa vabijo vse, da v soboto, 21. novembra, na mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, na balkonu ali okenski polici prižgete svečko upanja in solidarnosti ter na tak način

Kam po pomoč v duševni stiski

V primeru duševne stiske se lahko obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na psihiatra, psihologa ali psihoterapevta, ki dela v najbližjem zdravstvenem domu, na psihiatrični kliniki ali v zasebni oziroma koncesionarski praksi. Kadar je duševna stiska zelo huda, pokličite dežurno službo ali 112.

Svetovalne službe

Posvet – Center za psihološko svetovanje, Svetovalnica Ljubljana in Svetovalnica Kranj, T: 031 704 707, www.posvet.org.

Psihološka svetovalnica TU SMO ZATE, Celje, T: 031 778 772; www.tosemjaz.net.

Pomoč je mogoče dobiti tudi na centrih za socialno delo (CSD) in v številnih nevladnih organizacijah, ki delujejo v različnih regijah.

Spletne strani:  www.nebojse.si, www.tosemjaz.net, www.zivziv.si in www.rahlocutnost.si

Telefonsko svetovanje

- 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski, od 19. do 7. ure zjutraj.

- 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, 24 ur.

-  080 11 55 – SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja, vsak delovnik od 12. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 18. do 22. ure.

- 16 111 – TOM – Telefon za otroke in mladostnike, od 12. do 20. ure.

Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net so uredili e-publikacijo, ki vsebuje nasvete, kako pristopiti k žalujočemu po izgubi družinskega člana zaradi samomora in je namenjena vsem bližnjim (sorodniki, prijatelji, sodelavci, sosedje, sošolci, člani interesnih skupin), ki želijo bolje razumeti in podpreti sočloveka ob tako hudi življenjski preizkušnji, a pogosto ne vedo, kako pristopiti in kaj reči. Dodatek bo dopolnil vsebino knjižice ZAKAJ TAKO BOLI? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje, ki je izšla leta 2018.

Za brezplačno knjižico pišite na info@ozara.org ali pokličite na telefonsko številko 0233 00 444, v elektronski obliki pa jo najdete na spletni strani: 

http://www.ozara.org/wp-content/uploads/2020/11/Dodatek_Zakaj-tako-boli-19.11.2020.pdf

Foto: Jure Kotnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media