Obiske v domovih starejših je treba omogočiti

24. december 2020

 V združenju Srebrna nit od pristojnih zahtevajo, naj nemudoma odpravijo omejitve gibanja pri zdravih stanovalcih domov za starejše, saj kršijo osnovne človekove pravice. Poleg tega naj zagotovijo fizioterapevtsko pomoč vsem težje gibljivim in tistim, ki ležijo.

Prav tako zahtevajo, da v vseh domovih zagotovijo prostore za varna srečanja stanovalcev in sorodnikov in predpišejo protokole za vhod v dom zaradi obiska ali izvajanja dodatne terapije. "Zakaj so v domovih in bolnišnicah dnevno lahko navzoči duhovniki, sorodniki pa ne," jih zanima. Takoj je treba omogočiti obiske tako v domovih kot v bolnišnicah, še posebej pri osebah z demenco, drugimi psihičnimi težavami in umirajočih, je pozvala Biserka Marolt Meden v imenu združenja Srebrna nit. 

V dopisu, ki so ga med drugim naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja se sprašujejo, kdo bo odgovarjal za številne nepotrebne smrti starejših zaradi covida-19. Ravnanje pristojnih namreč po njihovem mnenju na določenih točkah ni bilo ustrezno. Po njihovi navedbah je do 17. decembra umrlo že 1264 stanovalcev domov, od tega kar 678 v domovih in ne v bolnišnicah. "Za to so odgovorni vlada in pristojni ministri. Med drugim so se rdeče cone v domovih z veliko okuženimi izkazale kot neustrezna rešitev," so zapisali. 

V dopisu Srebrna nit zahteva še redno in pravočasno izplačilo plač in vseh dodatkov, ter tudi podpis kadrovskih normativov v zdravstveni negi in socialni oskrbi. Izpostavili so, da niso bili seznanjeni z ugotovitvami odrejenih izrednih strokovnih nadzorov v domovih po koncu prvega vala epidemije. Strokovnega, upravnega ali sistemskega nadzora nad triažiranjem stanovalcev v domovih pa ni bilo, so dodali. V domovih po njihovih besedah sicer ni niti rednih niti izrednih strokovnih nadzorov.

Protikoronska zakonodaja, ki je v pripravi, naj po predlogu srebrne niti opredeli vse najvišje možne dodatke za zaposlene vseh profilov denimo v zdravstvu, sociali in policiji, ki naj bodo izplačani tekoče. Hkrati naj se tako za te profile kot tudi za vse, ki se želijo testirati zaradi obiska sorodnika v domu ali v bolnišnici, določi hitro testiranje. Prav tako naj omogočijo dovolj zaščitne opreme za vse stanovalce, zaposlene in obiskovalce v socialnih zavodih in tudi za državljane, ki imajo prenizke dohodke za nakup mask. Predvidi naj se testiranje in zaščitna oprema za sodelujoče pri pomoči na domu in v pilotnih projektih. Zdravi stanovalci naj se iz socialnih zavodov z okužbami premestijo v primerne hotele, če bi se to izkazalo kot najboljša rešitev. Od vlade pa še zahtevajo, naj predvidi sredstva za reorganizacije največjih domov starejših v Sloveniji. Dodajajo še, da so nujni primerni ventilatorji ali filtri za odvajanje okuženega zraka iz prostorov domov, ambulant in bolnišničnih prostorov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media