Izbirajmo manj obljudene cilje in opazujmo snežne razmere

15. januar 2021

 Gibanje na svežem zraku je dobrodošlo za boljše psihofizično počutje, a ob tem nikar ne pozabimo poskrbeti za svojo varnost, opominjajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS). Navajamo nekaj njihovih najpomembnejših napotkov za varnejši obisk planin in gora.

- Tudi na krajše izlete se odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bo priporočljiva planinska oprema. V njem naj ne manjkajo prva pomoč, naglavna svetilka in topla oblačila.

- Marsikje in sploh na poteh, ki so izpostavljene večjemu število obiskovalcev, to so denimo pot na Šmarno goro, Uršljo goro, Sv. Primož nad Kamnikom, Veliko in Menino planino, Tamar ... je zasnežena podlaga postala zbita in zato na njej drsi. Korak ni varen, hoja pa je neprijetna in nevarna.  Za varnejši korak uporabimo derezice in planinske palice. Na strmih poteh pa je treba uporabiti dereze in cepin, na rokah pa imeti rokavice in seveda oboje znati uporabljati.  Planinske palice skupaj z derezami strokovnjaki PZS odsvetujejo, saj so nevarna kombinacija.

- Povsod kjer je sneg, obstaja nevarnost snežnih plazov. Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nevarnosti nekoliko višje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in številna mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožite plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi posamezni spontani kložasti plazovi, kjer bo prišlo do preobremenitev zaradi napihanega snega. Predvsem je potrebna velika pazljivost na strmejših pobočjih, ter na mestih z napihanim snegom. Upoštevajte nasvet in se izognite območjem, ki so izpostavljena in znana kot plazovita.

- V izogib gneči na turističnih planinskih točkah načrtujte izlet na manj obljudene cilje. Avtomobil parkirajte na za to prostih mestih in z njim ne zapirajte cest in onemogočajte pretočnosti. Imejte v mislih, da so intervencijska vozila širša od osebnih vozil in da v primeru intervencije šteje vsaka minuta. Napačno parkirano vozilo lahko pomeni, da nekdo ne bo dobil pomoči pravočasno. Prav tako ne skušajte za vsako ceno z avtomobilom pripeljati do točke, ki ste si jo zamislili. Če imate s sabo otroke, prilagodite zahtevnost poti njihovi starosti. Poskrbite za njihovo primerno obutev in oblačila. "Ne oblecite jih preveč, saj so aktivnejši od odraslih in jim je hitro prevroče, kar izražajo z nejevoljo in upiranjem. Ne izpostavljajte jih nevarnostim,« še opozarjajo na PZS.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media