Pisanje z roko ima svoje prednosti

18. januar 2021

Društvo Radi pišemo z roko že šesto leto zapored začenja teden pisanja z roko, ki ima za naše telo in možgane večjo korist  od tipkanja na tipkovnico. Društvo na ta način opominja, da je pisanje z roko tudi v času prevlade digitalne komunikacije nepogrešljiva spretnost, ki jo moramo ohranjati in negovati.

Letos se še posebej dobro zavedamo, da je postalo tipkanje dominanten način pisanja, tako pri mlajših kot pri starejših. Izobraževanja na daljavo brez računalnika in drugih digitalnih medijev ne bi bilo mogoče organizirati. Tudi na delovnih mestih izginja pisanje z roko. A prav to spoznanje nas opozarja, da je treba prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega, so zapisali v društvu Radi pišemo z roko.

Danes si ne moremo več zamišljati pisanja brez tipkanja, ker pa vedno manj pišemo z roko, postaja naša pisava manj čitljiva in toga, zato večkrat nadomeščamo pisano pisavo s tiskano. To se dogaja pri mlajših in starejših, ugotavljajo v društvu. Vendar pa je pisanje z roko povezano z našim živčnim in mišičnim sistemom. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju na tipkovnico. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši. Nenazadnje pa so z roko napisana sporočila bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost, so poudarili v društvu.

Osrednja tema letošnjega tedna je Pišem pismo prijatelju. Pri dogodku, ki poteka ob podpori ministrstva za izobraževanje, sodeluje prek 200 osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic. Društvo Radi pišemo z roko je tudi letos izbral tri ugledne osebnosti, ki s svojimi rokopisi spodbujajo pisanje z roko. To so zdravnik Erik Brecelj, režiserka Urša Menart in kolesar Tadej Pogačar. 

Med ambasadorji društva, ki s svojim rokopisom spodbujajo pisanje z roko so doslej že: igralka Polona Juh, vremenoslovec Andrej Velkavrh, bivša varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma, pa nekdanji kreativni direktor agencije Pristop Aljoša Bagola, smučarka Ilka Štuhec, pevka Nuška Drašček, zdravnica Ninna Kozorog in matematik Uroš Kuzman.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media