Prenehanje kajenja vedno koristi

1. februar 2021

 Kajenje tobaka škodljivo vpliva na zdravje skozi vse življenje. Škoduje namreč skoraj vsem organom v telesu. Povzroča različne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter vpliva na številne druge bolezni, denimo na sladkorno bolezen in revmatoidni artritis. Po drugi strani pa je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, so ob svetovnem dnevu brez cigarete spomnili zdravstveni strokovnjaki.

Še posebej je to pomembno v času epidemije covida-19, saj so kadilci  bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom, pogosteje imajo težji potek bolezni, še bolja pa so ogroženi bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, ki je posledica kajenja.

Žal v Sloveniji še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec. Mnogi težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če se tega lotevajo sami. Vendar pa se lahko kadilci, ki želijo opustiti kajenje, vključijo v brezplačne programe za opuščanje kajenja v zdravstvenih domovih ( zaradi epidemije sicer trenutno delujejo okrnjeno). Redno pa deluje svetovalni telefon za opuščanje kajenja. Pokličite na tel. št.: 080 2777; vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

K brezplačnemu vodenemu skupinskemu opuščanju kajenja vabi tudi Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK). V kampanji "OPUSTI IN ZMAGAJ", ki poteka na facebooku,  bodo vsi udeleženci na isti dan pričeli z vodenim opuščanjem kajenja. Kampanjo bo v zaprti skupini koordiniral moderator, v njen pa bodo sodelovali tudi strokovnjaki s področja opuščanja kajenja in zdravstveni delavci. Pokličete lahko tudi svetovalni center zveze: 051 317 113 in 05 917 80 76.

Na NIJZ ob tem ugotavljajo, da narašča uporaba različnih novejših izdelkov z nikotinom in opozarjajo, da so zdravju škodljive tudi elektronske cigarete, vodne pipe in brezdimni tobačni izdelki (tobak za oralno uporabo, tobak za žvečenje in njuhanje). Njihovo uporabo zato odsvetujejo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media