Ob epidemiji covida-19 ne pozabimo na epidemijo raka

4. februar 2021

Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo danes, onkologi svarijo, da obravnava bolnikov z rakom med epidemijo covida-19 nikakor ne sme zastati, saj bi to lahko pomenilo večjo škodo na zdravju ljudi, kot jo povzroča okužba z novim koronavirusom. Število bolnikov z rakom se iz leta v leto namreč veča, predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva.

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi, več kot šest tisoč jih zaradi raka umre. Pri moških je rak vodilni vzrok smrti, pri ženskah je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač. Tretjino rakavih obolenj bi po mnenju strokovnjakov lahko preprečili z zdravim prehranjevanjem, redno telesno aktivnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže ter udeležbo v presejalnih programih.

Vendar pa onkologi zadnje leto odkrijejo manj primerov rakavih bolezni. V spomladanskem delu epidemije covida-19 so na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in v Univerzitetno kliničnem centru Maribor zabeležili celo za skoraj tretjino manj  bolnikov z rakom v bolnišnici, prav tako je padlo število novo postavljenih diagnoz. V juniju je število novih obravnav nato doseglo raven iz leta 2019, v avgustu in septembru pa so obravnavali več novih bolnikov kot leto prej, so sporočili z ljubljanskega onkološkega inštituta. V drugem valu pa so zabeležili le deset odstotkov manj novih primerov bolnikov z rakom,  delujejo tudi vsi trije presejalni programi za raka: ZORA, DORA in Svit. Pri obravnavi upoštevajo stroge epidemiološke ukrepe za zaščito zaposlenih in bolnikov, zato onkologi pozivajo prebivalce, da se udeležujejo presejalnih pregledov za raka in da ob zgodnjih znakih ne odlašajo z obiskom pri zdravniku, predvsem pa da skrbijo za svoje zdravje.

Epidemija covida-19 predstavlja nov izziv za onkološke medicinske sestre, pa opozarjajo iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. "Delamo v daljših delavnikih, v popolni osebni varovalni opremi, kar zaposlene še dodatno izčrpava in jim povzroča dodaten stres. Ob tem potrebujejo dodatna pojasnila tudi bolniki, ki so zaradi številnih sprememb in prilagajanj velikokrat prestrašeni in zmedeni. Delo v takšnih razmerah ni enostavno," so zapisali ob svetovnem dnevu boja proti raku.  Opozorili so še, da je bolj kot kdaj koli prej treba vlagati v zdravstveno nego bolnikov z rakom.

Tudi v Evropski komisiji se zavedajo, da se bo brez odločnih ukrepov število bolnikov z rakom lahko do leta 2035 povečalo za skoraj četrtino, s čimer bi to postal glavni vzrok smrti v EU. Zato je Evropska komisija je predstavila nov načrt za boj proti raku, ki se osredotoča na krepitev preventivnih ukrepov, tudi na omejevanje uporabe tobaka in alkohola.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media