Dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju

19. marec 2021

 Pred svetovnim dnevom ustnega zdravja (20. marec) so zobozdravniki opozorili, da se posledice epidemije poznajo tudi na zdravju zob, saj je v tem času najbolj pešala preventivna dejavnost. Šolski zobozdravniki so že opazili več karioznih zob in bolezni dlesni. Izpostavili so tudi pomen družinskega zobozdravnika, ki pozna bolnikov zgodovino in tudi družinske bolezni.

Zdravniška zbornica Slovenije je v sodelovanju s stomatološko sekcijo in sekcijo pedontologov Slovenskega zdravniškega društva, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in študenti dentalne medicine pripravila projekt ustno zdravje. Z njim želijo prebivalce ozaveščati o pomenu preventive pri zagotavljanju ustnega zdravja in o pomenu ustnega zdravja za splošno zdravje. Pri tem opozarjajo, da je vsak posameznik odgovoren za svoje zdravje.

Opozorili pa so tudi na zavajajoče oglase za zelo drage zobne paste, ki naj bi odpravljale karies, čeprav kaj takega v medicini ni poznano. Tudi če pacient nima vidnih sprememb na zobeh ali težav, bolečin, mora iti enkrat letno na preventivni pregled k zobozdravniku, ki dovolj hitro zazna spremembe in z ustreznim zdravljenjem prepreči nastanek večjih težav, kot so npr. izguba zoba ali več zob. Preveri pa tudi, ali se morda v ustih niso pojavile spremembe, ki bi bile lahko rakave.

Na spletni strani https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/ustno-zdravje

so pripravili koristne informacije in nasvete za različne starostne skupine, pogovori s strokovnjaki so dostopni tudi na Facebooku projekta ustno zdravje.


12 nasvetov zobozdravnikov – da bodo zobje vse življenje zdravi in trdni


1. Zobe si umivam redno, dvakrat na dan, in te rutine nikoli ne izpustim.
2. Redno obiskujem izbranega zobozdravnika, ki me najbolje pozna, saj spremlja moje navade in razvade.
3. Upoštevam navodila za vzdrževanje ustne higiene.
4. Vsaj enkrat na leto se oglasim na preventivni pregled, tudi če nimam težav. 
5. Za ohranjaje zob je pomembna skrb za obzobna tkiva, zato redno odstranjujem zobni kamen.
6. Zobozdravnika opozorim na svoje zdravstveno stanje in zdravila, ki jih jemljem, saj je stanje ustne votline povezano s sistemskim zdravjem.
7. Ob motečem, neobičajnem občutku bolečine v ustih obvestim zobozdravnika in se naročim na pregled.
8. Beljenje zob s kupljenimi pripravki ali v različnih lepotilnih in drugih salonih je lahko škodljivo, zato se o nameri vedno posvetujem z zobozdravnikom.
9. Zobje so neprecenljivi, zato pazim nanje. Med kontaktnimi športi (boks, hokej, košarka) nosim ščitnik; če škrtam, ponoči nosim grizno opornico.
10. Zobje niso odpirač za pijače.
11. Za reševanje in vzdrževanje ustnega zdravja ne iščem hitrih in poceni rešitev, ker so usta vhodna vrata mojega zdravega telesa.
12. Za žejo pijem vodo, izogibam se gaziranim in energetskim napitkom, izogibam se drugim škodljivim razvadam (kajenje, alkohol, grizenje predmetov …).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media