Sedemdesetletnica TMS na spletu

2. april 2021

 V soboto, 3. aprila, bo minilo 70 let od ustanovitve Tehniškega muzeja Slovenije (TMS), za javnost pa je vrata prvič odprl 25. oktobra leta 1953. Jubilej so želeli v muzeju v Bistri ter v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu proslaviti s prazničnim programom, ki so ga poimenovali Praznujmo Skupaj!, zaradi zaprtja države pa bodo praznovali po spletu.

Med drugim bo na ogled film, ki bo ponudil vpogled v preteklost in sedanjost muzeja, v katerem predstavljajo dosežke s številnih področij znanosti in tehnike.

 Prvič bodo predstavili občasno razstavo Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki. Na razstavi bodo predmeti s področij kirurgije, zobozdravstva, porodništva in ginekologije, otorinolaringologije in drugih vej medicine, ki so jih v muzeju zbirali vse od leta 1955. Eden prvih eksponatov, ki so ga pridobili, je leseni rentgenski aparat, ki so ga uporabljali v prvi bolnišnici za duševne bolezni na Slovenskem, Kranjski deželni blaznici Studenec (današnji Psihiatrični kliniki Ljubljana). Med 505 predmeti so denimo tudi  železna pljuča – aparat za ohranjanje dihalne funkcije, ki so jih uporabljali za pomoč bolnikom pri dihanju, ko je leta 1957 izbruhnila epidemija otroške paralize.

Na ogled bo še razstava izbora plakatov lastnih in gostujočih razstav ter drugih dogodkov v TMS, prav tako pa bodo predstavili še novo muzejsko pridobitev – električni avtomobil Twingo, ki je plod slovenskega znanja.

Praznični program Praznujmo skupaj! si lahko ogledate na muzejski spletni strani: https://www.tms.si/70-let-tms/ ali na njihovi Facebook strani in YouTube kanalu.

Tehniški muzej je matična institucija za varovanje premične tehniške dediščine. Osrednje zbirke v muzeju, ki so nastajale vse od njegovega nastanka pred 70 leti, so s področij lova, lesarstva, kmetijstva, vodnega pogona, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, robotike in medicinske tehnike. Skozi desetletja svojega delovanja pa se TMS ni vzpostavil le kot osrednji prostor varovanja bogate slovenske tehniške dediščine, temveč tudi kot pomemben prenašalec vednosti.

 Foto: Jure Korber


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media