Šunko in hren uvažamo

1. april 2021

 Pred velikonočnimi prazniki je statistični urad pripravil nekaj zanimivih podatkov o jedilih, ki so tradicionalno na praznični mizi.

 Brez šunke seveda ne gre. V letu 2019 je vsak prebivalec povprečno pojedel 36,6 kilograma šunke, 40 odstotkov smo je tudi pridelali v Sloveniji. Lani pa smo desetkrat več svinjine uvozili kot izvozili in sicer največ  iz Avstrije  (25 % vrednosti vsega uvoza svinjine). Svinjine pa smo največ izvozili na Hrvaško (30 % vrednosti vsega izvoza).

Nepogrešljivi so tudi pirhi. V letu 2019 so slovenske kokoši v povprečju znesle 1,2 milijona jajc na dan, vsak prebivalec pa je v letu porabil 12 kilogramov kokošjih jajc. Približno 95 odstotkov vseh jajc, ki jih porabimo, znesejo slovenske kokoši. Ostala jajca uvozimo, največ spomladi.

Tudi hren je ena izmed tradicionalnih velikonočnih jedi. Slovenija ga veliko več uvozi, kot izvozi. V 2020 je po začasnih podatkih uvozila 13,2 tone svežega hrena (večinoma iz Avstrije), izvozila pa ga je 0,6 tone. S tržno pridelavo hrena se je v 2019 ukvarjalo 73 slovenskih kmetijskih gospodarstev. Pridelovali so ga na 66 hektarjih površine.

Kot zanimivost naj omenimo, da je Hren 84. najpogostejši priimek v Sloveniji. Lani se je tako pisalo 1.427 prebivalcev Slovenije, največ (413) jih je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji, nekoliko manj (394) pa v savinjski statistični regiji.


Že tradicionalni postajajo tudi čokoladni zajčki in najrazličnejše čokoladne jajčke. Piščanci in jajca so velikonočni simbol - simbol novega življena. Kristus  je vstal iz kamnitega groba, kar naj bi bilo podobno, kot se izvali piščanček iz jajca. Velikonočni  zajec pa se je ohranil iz germanskega poganskega sveta, bil pa naj bi prastar simbol plodnosti, povezan z luno, in simbolizira ponovno rojstvo, vstajenje.

Na trgu je zares velika ponudba čokoladnih dobrot. Prehranski strokovnjaki pa svetujejo, da kupite raje izdelke iz prave mlečne čokolade, ki naj vsebuje vsaj 30 odstotkov kakavovih delcev. Pazite tudi, da bo sladkorja čim manj in da bo uporabljen izvleček vanilije (ne vanilina, ki je sintetična aroma vanilije).

Foto: visitljubljana.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media