Klopi so že na delu

14. april 2021

 Kljub temu, da se zadnje leto bolj ali manj ukvarjamo le s preventivnimi ukrepi pred okužbo proti covidu-19, ne smemo pozabiti na druge nevarnosti, ki prežijo na naše zdravje. Ena takih so klopi, ki lahko prenašajo različne bolezni, najpogosteje pa lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis. Slovenija namreč spada med države, v katerih je pojavnost teh dveh bolezni med višjimi v Evropi.

Klopi se skrivajo najpogosteje v mešanih gozdovih, zlasti v podrasti, v grmovju, v travi, dobimo ga lahko celo na domačem vrtu. Zato se velja držati pravila: preden se odpravimo  v narava, recimo na sprehod, nabiranje gozdnih sadežev ali delo, se oblecimo v oblačila svetlih barv z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki jih zatlačimo v nogavice in se zaščitimo z repelenti, torej sredstvi za odganjanje klopov.

 Ob prihodu domov dobro pregledamo celo telo in se oprhamo, oblačila pa operemo.  Če najdemo na koži klopa, ga takoj odstranimo in sicer tako, da ga čim bliže koži primemo s koničasto pinceto in z enakomernimi gibi izvlečemo. Kljub ljudskemu prepričanju ne pomaga, če ga premažemo z oljem, raznimi kremami ali celo petrolejem, zato tega raje ne počnimo.

Mesto vboda klopa več tednov opazujmo. Če se pojavi rdečina, ki bledi na sredini, s tem pa dobiva obliko obroča, je to znak okužbe z lymsko boreliozo. Takoj je treba obiskati zdravnika, saj lahko bolezen pusti trajne posledice na živčevju, sklepih ali srcu. Pri klopnem meningoencefalitisu pa se bolezen razvija v dveh fazah. Po približno dveh tednih od vboda pride do slabega počutja, sledi obdobje izboljšanja, nato pa druga faza, za katero je značilna visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje.

Proti boreliozi cepiva še ni, zato pa lahko s cepljenjem učinkovito preprečimo okužbo z klopnim meningoencefalitisom. Potrebujemo tri odmerke - drugi odmerek mesec po prvem, tretji po enem letu. Čez tri leta sledi še poživitveni odmerek, ki se nato obnavlja na pet let.

Čeprav so klopi že na delu, je še vedno priložnost, da se cepite. Ker trenutno poteka tudi cepljenje proti covidu-19, stroka priporoča, da je med različnimi cepljenji 14-dnevni razmak.

 Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na leto odkrijejo  med 4000 in 7000 primerov lymske borelioze in povprečno 170 primerov klopnega meningoencefalitisa. Najpogosteje  so okuženi ljudje iz ljubljanske regije ter Koroške in Gorenjske.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media