Celostna obravnava bolnikov z multiplo sklerozo je pomembna 

27. maj 2021

 V združenju multiple skleroze so na novinarski konferenci pred svetovnim dnem multiple skleroze, ki bo 30. maja, izpostavili pomen celostne in multidisciplinarne obravnave bolnikov s to neozdravljivo avtoimunsko vnetno boleznijo, ki prizadene osrednji živčni sistem. Poudarili so tudi pomen podporne mreže različnih strok in institucij, ki bolnikom pomagajo pri vključevanju v vsakdanje življenje.

Multipla skleroza se pojavlja kronično ali v presledkih in odločilno vpliva na bolnikovo življenje. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom, med obolelimi pa je dve tretjini žensk in tretjina moških, je pojasnil vodja centra za multiplo sklerozo na ljubljanski nevrološki kliniki Gregor Brecl Jakob. V Sloveniji je registriranih okoli 2500 bolnikov s to boleznijo, na svetu jih je okoli tri milijone.

Natančno število bolnikov z multiplo sklerozo v Sloveniji ni znano, po oceni stroke pa jih je med 3100 in 3500. Simptomi bolezni, katere simbol je oranžna pentlja, so raznoliki: zamegljenost vida na eno oko, dvojni vid, mravljinčenje in odrevenelost, oslabelost udov, motnje ravnotežja in utrudljivost. Bolnik ima lahko tudi motnje koncentracije, motnje mokrenja in spolne motnje.

Gregor Brecl Jakob je poudaril pomen zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja multiple skleroze, kar pa je v primeru atipičnih simptomov oteženo. Obstajata dve vrsti zdravljenja. Najpomembnejša so zdravila, ki na dolgi rok vplivajo na potek bolezni in lahko zavrejo dolgoročno nevrološko prizadetost. Druga skupina zdravil pa blaži simptome, zlasti v obdobju zagona oziroma poslabšanja bolezni.

Ana Ožura Brečko iz službe za nevrorehabilitacijo na ljubljanski nevrološki kliniki je opozorila, da se bolniki zelo težko soočijo z boleznijo in jo sprejmejo, kar pa vpliva tako na potek bolezni kot njeno zdravljenje. Pogosto jih mučijo depresija, anksioznost, motnje spanja, stres in utrudljivost, zato v okviru podpornih terapij potrebujejo tudi psihološko in psihiatrično pomoč.

Zaradi pomena celostne in multidisciplinarne obravnave bolnikov z multiplo sklerozo je že drugo leto zapored slogan svetovnega dne #MSPovezujemo, ki poziva tudi k zagotovitvi podporne mreže za bolnike.

Ob tem je  nevrolog Brecl Jakob izrazil potrebo po boljši dostopnosti različnih strokovnjakov, izboljšati pa bi se morala tudi dostopnost ambulantne obravnave. Opozoril je, da so omejitve zaradi epidemije covida-19 povzročile manj optimalno zdravljenje, nekatere podporne terapije so tudi obstale. Negotovost zaradi epidemije je poslabšala tudi duševno zdravje bolnikov.

Združenje multiple skleroze, ki ima okoli 2100 članov, bolnikom nudi tudi psihosocialno pomoč. Predsednik združenja Pavel Kranjc je posebej opozoril na potrebo bolnikov po druženju v okviru skupin za samopomoč, kjer skozi pogovor izmenjujejo svoje izkušnje z boleznijo. Kako pomembno je druženje, se je izrazito pokazalo v času dolgotrajne epidemije, ko zaradi zaščitnih ukrepov to ni bilo mogoče.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media