Odločite se in opustite kajenje!

31. maj 2021

Svetovni dan brez tobaka letos poteka pod geslom Odločeni! Opuščamo kajenje. Zdravniki spodbujajo kadilce, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja. Za to odločitev ni nikoli prepozno. Opustitev kajenja ima namreč številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju.

Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, raka pljuč in številnih drugih rakov in povečuje smrtnost zaradi teh in še drugih bolezni. Kajenje tobaka je vodilni vzrok hude pljučne bolezni, kronične obstruktivne pljučne bolezni, in pospešuje napredovanje bolezni. Po drugi strani pa opustitev kajenja upočasnjuje napredovanje bolezni, zmanjšuje stopnje poslabšanja in povečuje učinkovitost zdravljenja.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, še vedno pa kadi vsak peti prebivalec, star 25 do 74 let, večina redno vsak dan, zaradi tobaka pa jih vsak teden umre 60. Zaskrbljujoče pa je, da med 15-letniki beležijo višanje deleža uporabnikov elektronskih cigaret, vodnih pip in brezdimnih tobačnih izdelkov, med odraslimi pa višanje odstotka uporabnikov elektronskih cigaret. Na NIJZ opozarjajo, da elektronske cigarete ali novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, niso pripomočki za opuščanje kajenja. Pravzaprav celo vzdržujejo zasvojenost z nikotinom in imajo škodljive učinke na zdravje, zato jih odsvetujejo.

Pomoč pri odvajanju od kajenja 

Dr. Tomaž Čakš z Nacionalnega inštituta za javno zdravje priporoča, da tisti, ki želijo prenehati kaditi uporabljajo »preizkušene, varne in klinično testirane pripomočke, s strani Agencije za zdravila odobrene nikotinske nadomestke ter zdravila, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.« Svetuje tudi, da se pridružijo kateremu od brezplačnih programov za opuščanje kajenja v centrih za krepitev zdravja in Zdravstveno vzgojnih centrih (CKZ/ZVC). Za vključitev ne potrebujejo napotnice osebnega zdravnika, lahko pa se odločijo za skupinsko ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja. V času pandemije covid-19 centri delujejo z omejitvami in se prilagajajo sproščanju ukrepov.

Podpora pri opuščanju kajenja je na voljo tudi na brezplačni anonimni telefonski številki 080 2777, informacije o opuščanju najdete tudi na spletni strani NIJZ Skupaj za zdravje: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media