Čik pavza, ki lahko reši življenje

9. september 2021

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije je v ponedeljek začelo digitalno kampanjo Čik pavza, v kateri ljudi ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja pljučnega raka in o možnosti brezplačnega spletnega anonimnega posveta z zdravnikom. 

Kampanja, ki bo potekala do 4. oktobra,  je nadgradnja projekta Izkašljaj se, s katerim javnost seznanjajo z informacijami o raku pljuč, njegovih simptomih in pomenu zgodnjega odkrivanja, so sporočili iz Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Kot izpostavljajo, je pljučni rak eden od najpogostejših rakov v svetovnem merilu in je glavni vzrok smrti med bolniki z rakom. V Sloveniji je rak pljuč po pogostosti na četrtem mestu, še vedno pa je vodilni vzrok smrti med vsemi rakavimi obolenji pri obeh spolih. Čeprav je včasih veljal za neozdravljivega, danes odkritje v zgodnjih stadijih močno poveča verjetnost za ozdravitev.

Najpomembnejši dejavnik za nastanek pljučnega raka je še vedno kajenje, ki mu pripisujejo kar osem od deset primerov. Kadilci imajo celo 25-krat večje tveganje za nastanek bolezni kot nekadilci. Več kot polovica bolnikov ima ob prvem obisku zdravnika že razširjeno bolezen, kar pomeni, da je rak v že napredovani fazi, in veliko manj možnostmi za preživetje kot sicer.

Po oceni zdravnikov, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in zdravljenjem pljučnega raka, je številka na novo odkritih bolnikov trenutno precej manjša kot v letih pred pandemijo covida-19. V društvu si zato prizadevajo spodbuditi bolj ogrožene skupine ljudi, kot so aktivni in bivši kadilci, da ob prvih simptomih ne odlašajo, saj se možnosti ozdravitve in uspešnega zdravljenja s tem le poslabšajo.

Z video prispevkom, v katerem nastopa slovenski gledališki igralec Bojan Emeršič, digitalnimi oglasi in z objavami na družbenih omrežjih želi Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije spodbuditi osebe, ki kadijo ali pa jih skrbi zdravje pljuč, da se preko spletne platforme https://www.izkasljaj.se/cikpavza/

prijavijo na brezplačni in anonimni posvet z zdravnikom. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media