Samomore lahko preprečujemo 

10. september 2021

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je lani za posledicami samomora v Sloveniji umrlo 369 oseb, od tega 295 moških in 74 žensk. Preprečevanje samomora je naloga vseh, ne le strokovnjakov, zato naj nihče ne okleva, ko opazi osebo v stiski, da se pogovori z njo.

Večina ljudi v zadnji fazi samomorilnega procesa kaže nekatere opozorilne znake, ki sporočajo samomorilni namen. "Če opazimo, da se pri človeku nekaj dogaja, da se je spremenil, morda umaknil vase, je nejevoljen, razdražljiv, agresiven, pri mladostnikih se recimo pojavlja delikventno vedenje, iskreno in s sočutjem pristopimo do njega in se poskusimo pogovoriti z njim," je na spletnem pogovoru Univerze na Primorskem ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora povedala namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora Vita Poštuvan, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja. Po njenih besedah je ključno, da oseba, ki je v stiski, dobi občutek, da ni sama, temveč da lahko dobi pomoč. Pri sumu na samomorilni namen je pomembno, da se ne bojimo vprašati po njem, neposredno ali posredno, in da se z odnosom ne zanika pomena posameznikove stiske, je še pojasnila strokovnjakinja.

"Če vprašate po samomorilnem namenu, imate možnost, da lahko osebi pravočasno pomagate. Nekateri zmotno menijo, da bomo z vprašanji o samomoru osebo spodbudili k razmišljanju o tem. To nikakor ne drži, saj nam bo nekdo, ki o samomoru ne razmišlja, preprosto odgovoril, da temu ni tako. Ljudje, ki razmišljajo o samomoru, pa skušajo svojo stisko navadno na nek način sporočiti okolici in poiskati pomoč," poudarjajo na spletni postaji Živ?Živ!, ki jo ureja Slovenski center za raziskovanje samomora na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Na tem spletnem mestu so zbrana številna gradiva za preprečevanje in ozaveščanje o samomorilnem vedenju in krepitvi duševnega zdravja, med drugim vsebuje tudi smernice za odgovorno poročanje medijev o tej tematiki.

Ustvarjajmo upanje z dejanji

Samomore lahko preprečujemo, pri čemer lahko z dejanji, ki ustvarjajo upanje, sodeluje vsak izmed nas. Tako lahko sodelujete  v akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki poteka pod geslom Ustvarjajmo upanje z dejanji. Pobudnik akcije je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

Kolesarite lahko kjerkoli (doma, na poti v službo, v naravi, na počitnicah, na organiziranih kolesarskih dogodkih, v fitnesu…), od  10. septembra (svetovnega dneva preprečevanja samomora) do 10. oktobra (svetovnega dneva duševnega zdravja), dosežke lahko objavljate na socialnih omrežjih. Po končanem kolesarjenju pa izpolnite obrazec na https://zivziv.si/prekolesarimo-svet-2021/

"Akcija je namenjena temu, da vsi pokažemo pripravljenost ozavestiti to temo. Ker samomor velikokrat ne izbira. Mogoče se nam zdi včasih zelo oddaljen, v nekem življenjskem obdobju pa se lahko hitro zgodi, da srečamo, spoznamo, vemo za ljudi, ki so tako umrli ali so bili v takšni stiski, da so poskušali narediti samomor," je povedala Vida Poštuvan.

V spomin na tiste, ki so umrli zaradi samomora, ter v podporo njihovim svojcem in drugim žalujočim, prižgite svečke, solidarnost pa lahko izkažete tudi z nošenjem rumeno-oranžne pentlje.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media