Digitalna enakopravnost za vse starosti

1. oktober 2021

Prvi oktober je Mednarodni dan starejših, letos pa je posebna pozornost namenjena udeležbi starejših v digitalnem svetu. Eden od ciljev  mednarodnega dneva starejših je ozaveščanje o pomenu digitalne vključenosti starejših, odpravljanje stereotipov, predsodkov in diskriminacije, povezane z digitalizacijo, ter upoštevanje družbenokulturnih norm in pravice do avtonomije.

Po podatkih statističnega urada je med prebivalci Slovenije, starimi med 65 in 74 let, že uporabljalo internet 56 odstotkov. Približno polovica prebivalcev, starih do 65 do 74 let pa nima digitalnih veščin, zato so v različnih življenjskih okoliščinah zelo prikrajšani.  

Po navedbah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja sodobna tehnologija lahko starejšim omogoči aktivnejše preživljanje starosti, vendar za mnoge še vedno pomeni velik izziv. Po njegovih besedah ima pri krepitvi digitalne pismenosti pomembno vlogo medgeneracijsko sodelovanje, ki "prispeva k razumevanju potreb različnih generacij, krepi sožitje med njimi in hkrati omogoča medgeneracijsko učenje ter prenos znanj in izkušenj". Ministrstvo se trudi digitalno pismenost trudi izboljšati s sofinanciranjem socialnovarstvenih programov ter z večgeneracijskimi in medgeneracijskimi centri. Veliko so v preteklosti na tem področju prispevali tudi prostovoljci Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza in Zveza društev upokojencev Slovenije, navaja.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije v ospredje postavljajo prizadevanja za boljšo opremljenost njihovih društev z računalniki in pametnimi telefoni. Njihovo uporabo želijo približati starejšim, zato so v ta namen ob mednarodnem dnevu pripravili izobraževanja. O tej problematiki bodo razpravljali tudi v današnji Spletni kavarni. 

Sindikat upokojencev Slovenije ob mednarodnem dnevu starejših poudarja, da je treba zagotoviti takšne pokojnine, ki bodo zagotavljale dostojno življenje. Socialne in zdravstvene storitve naj bodo dostopne za vse ne glede na kraj bivanja. Zavzemajo pa se tudi za omogočanje polne vključitve starejših v družbo, vključno z njihovim soodločanjem v zadevah, ki se nanašajo nanje. Ob tem so spomnili, da večina starejših od 65 let ne uporablja interneta in nimajo pametnih telefonov. Za pomoč pri uporabi teh storitev morajo prositi druge, kar pomeni ustvarjati njihovo odvisnost od drugih, kar je nesprejemljivo, so še kritični v sindikatu.

Tudi Združenje za dostojno starost Srebrna nit zahteva konkretne rešitve za dostojno starost. Starizem oz. staromrzništvo in nasilje nad starejšimi se v družbi krepita, kršenja pravic starejših pa je preveč, so navedli. Pozvali so k pripravi dobrega zakona o dolgotrajni oskrbi. Pričakujejo, da bodo poslanci tega, ki je že pripravljen, zavrnili, saj je vsebina slaba, nepopolna, prav tako ni urejeno  dolgoročno sistemsko financiranje. Še pred sprejetjem zakona pa je treba po njihovi oceni nujno sprejeti nove kadrovske normative za področje socialne oskrbe in zdravstvene nege ter urediti plačni sistem, da bodo zaposleni v sociali in zdravstvu primerno plačani za svoje zahtevno in težko delo.

Ne zapirajmo se v svoje domove, cepimo se, odgovorno upoštevajmo navodila stroke, naučimo se živeti z virusi. Tako bomo prispevali k varnemu in bolj kakovostnem življenju vseh, še poziva Srebrna nit.

Predsodki se kažejo tudi v besedah, te imajo namreč veliko moč: povezovalno ali razdiralno. Zato je današnji dan priložnost, da spet spomnimo, da med nami živijo starejše osebe - starejši, ne stari ali starostniki in starostnice oziroma starci in starci, ter da govorimo in pišemo o stanovalcih domov starejših, nikakor pa ne o ne varovancih ali oskrbovancih domov za onemogle, kot še pogosto slišimo v javnosti.

Več kot vemo, bolje živimo

V Mariboru bo na Trgu svobode (pri Kojaku) Svet za starejše pripravil dan odprtih vrat. Pri njihovi stojnici boste od 9. do 12. ure dobili veliko koristnih informacij za kvalitetnejše in prijetnejše življenje, o mobilnosti, preurejanju stanovanj za lažje bivanje, možnostih za selitev v dom starejših občanov, delovanju brezplačnega svetovalnega telefona Info-fon65+, med drugim bodo delili vloge za brezplačni prevoz z mestnim avtobusom. Svet za starejše je posvetovalni organ župana, ki spremlja življenja starejših v Mariboru, opozarja na potrebe sprememb ter sodelovanje pri oblikovanju občinskih strategij, politik in aktivnosti, ki zadeva starejše,

 V Cankarjevem domu v Ljubljani še zadnji dan poteka Festival za tretje življenjsko obdobje. Danes bo med drugim potekala razprava o stanovanjski problematiki starejših: Kakšne so možnosti izboljšanja bivanja starejših in kako lahko pri tem prispevajo lokalne skupnosti? Pester je tudi kulturni program s pevskimi in plesnimi nastopi. Na festivalu sodelujejo različne vladne organizacije, javne ustanove,  ministrstva, občine, pa tudi nevladne organizacije ponudniki storitev in izdelkov za starejše …

 Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media