Porast težav z alkoholom med epidemijo

16. november 2021

 Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je med epidemijo  od 8 do 14 odstotkov odraslih pilo več alkohola kot pred njo. Povečale so se tudi težave, povezane z duševnim zdravjem.

Tako so ugotavljali v razpravi o alkoholni problematiki med epidemijo covida-19, ki jo je NIJZ pripravil v okviru projekta Sopa, Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Kot  je izpostavila Tadeja Hočevar, vodja projekta Sopa pri Agenciji za varnost v prometu ugotavljajo, da je delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v letu 2020 znašal 37 odstotkov, kar je šest odstotkov več kot v letu 2019. Policija je od začetka januarja pa do konca novembra 2020 obravnavala 1346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba, kar predstavlja 12,9 odstotka več v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019.

Namen projekta je zmanjšati čezmerno pitje pri odraslih prebivalcih Slovenije ter s tem preprečiti negativne posledice, ki jih ima tvegano in škodljivo pitja alkohola za posameznika ali za njegove svojce. Tako predlagajo v letu 2022 sistemsko implementacijo ukrepa Svetovanje za opuščanje čezmernega pitja alkohola in delavnic Zdravi odnosi v centre za krepitev zdravja oz. zdravstvenovzgojne centre v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Poleg tega si prizadevajo za aktivno vključitev ukrepa v centre za socialno delo, v ambulante družinske medicine in ga razširiti na področja medicine dela, prometa in športa.

V času epidemije so se povečale tudi težave, povezane z duševnim zdravjem. Tatjana Novak Šubara iz Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ je povedala, da so vzpostavili telefon za psihološko podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov, soočajo z različnimi stiskami. Uporabnikom nudijo čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov. V prvem valu epidemije so zabeležili 1526 klicev, v drugem in tretjem pa kar 6346 klicev s prepoznano alkoholno problematiko. Največ je bilo klicateljev, ki so doživljali stisko zaradi neustreznih odnosov, načinov reševanja problemov in skrbi zase v družinskih razmerah, kjer je prisoten alkohol.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media