Odlikovanja kardinalu Rodetu, škofu Filu in muftiju Grabusu

28. december 2021

 Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači vročil odlikovanja kardinalu Francu Rodetu, škofu Gezi Filu in muftiju Nedžadu Grabusu. Odlikovanci so ob tem poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji.

 Kardinal Rimskokatoliške cerkve Franc Rode je prejel zlati red za zasluge za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga. Rode je dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države. "Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko," je še poudaril kardinal.

S srebrnim redom za zasluge je Borut Pahor za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji odlikoval škofa Gezo Fila. Škof je poudaril, da je današnjim odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in težje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova verska, socialna, politična in druga porekla. "To, da spoznavaš druge in drugačne ljudi, njihove navade, vero, običaje, da skupaj z njimi živiš, vse to človeka bogati in širi njegova obzorja," je še poudaril Filo.

Srebrni red za zasluge je prejel tudi mufti Nedžad Grabus za vodenje Islamske skupnosti. Ob tem je dejal, da odlikovanje razume kot močno sporočilo in vodilo za razvoj odnosov znotraj evropske kulture in civilizacije s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti. Izpostavil je, da so pripadniki muslimanske vere v Evropi pogosto obsojani zaradi njihove verske pripadnosti in verske dediščine. Poudaril je, da moramo narediti vse, da ohranimo mir, stabilnost, zaupanje ter se zavzel za gradnjo odnosov, ki temeljijo na resnici in pravičnosti ter obsodbi vseh zločinov, pri čemer je posebej izpostavil prepoved zanikanja holokavsta in genocida v Srebrenici.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media