Odkrivanje mojstra Plečnika

20. januar 2022

Plečnikova hiša v Trnovem 

 V nedeljo, 23. januarja, bo minilo 150 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo nekaj dogodkov, ki so pravzaprav uvertura v letošnje Plečnikovo leto, 7. januarja je namreč tudi minilo 65 let od njegove smrti.

V Ljubljani bodo v Plečnikovi hiši v Trnovem prav na mojstrov rojstni dan pripravili dan odprtih vrat z vodenimi ogledi. Že jutri pa bodo tam odprli razstavo Plečnik in pika, ki predstavlja nastajanje biografskega stripa o Plečniku, ki sta ga ustvarila zgodovinar Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanić. Mimogrede, v teh dneh naj bi izšel že njegov prvi ponatis

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) v nedeljo ob 11. uri vabijo na ogled grobnice Družbe Jezusove, na pokopališču na Pobrežju. To je edino ohranjeno Plečnikovo delo v Mariboru, predstavila ga bo (poleg njegovih načrtovanih, a nerealiziranih del) umetnostna zgodovinarka Mojca Štuhec.

V Kamniku, točneje v Knjižnici Franceta Balantiča, bo imel v petek predavanje Noah Charney, ki je doktoriral na temo Plečnikove arhitekture. V soboto pa se lahko pridružitev turističnemu vodniku Mihaelu Babniku, ki bo s sprehodom po mestu (dopoldne in popoldne) predstavil Plečnikova dela, kot so železniška postaja Kamnik-mesto, obnovljena Plečnikova fasada na Glavnem trgu, Plečnikov most čez Nevljico in kapela Božjega groba v frančiškanskem samostanu. V Lectarjevi hiši bo na ogled Plečnikova posebna soba – Plečnik je namreč oblikoval pohištvo te sobe za svojega takratnega prijatelja, svečarja  Janka Steleta. Ogledate si lahko tudi lesene odlitke in predloge vzorcev, ki jih je narisal mojster Plečnik.

Več zanimivosti iz arhitektovega življenja najdete na Facebook strani Plečnikove hiše: https://www.facebook.com/PlecnikHouse/.

Od julija lani so na seznamu svetovne naravne in kulturne dediščine Unesca  izbrana Plečnikova dela v Ljubljani. Izbor obsega sedem sestavnih delov: vodno os mesta (nabrežja Ljubljanice z mostovi od Trnovskega pristana do Zapornic) in Trnovski most, kopensko os (Vegova ulica z Narodno in univerzitetno knjižnico, Kongresni trg s parkom Zvezda), ureditev arheološkega parka (Rimski zid), kompleks mesta mrtvih (Plečnikove Žale - vrt vseh svetih) ter cerkvi v ruralnem (sv. Mihaela v Črni vasi) in delavskem predmestju (sv. Frančiška Asiškega v Šiški).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media