Napredovanje srčnega popuščanja lahko upočasnimo

9. maj 2022

Srčno popuščanje, bolezen, pri kateri srce ne more prečrpati dovolj krvi, ne vpliva le na kakovost življenja, ampak lahko vodi do hudih zapletov, celo do odpovedi srca. Čeprav bolezen, ki je pogosta pri starejših od 70 let, ni ozdravljiva, lahko njeno napredovanje upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo najboljše možne terapije in spremembo načina življenja, poudarjajo strokovnjaki.

Kot je na današnji novinarski konferenci v organizaciji Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije pojasnil predsednik društva in zdravnik Matija Cevc, je srčno popuščanje stanje, pri kateri srce ne more več prečrpati dovolj krvi za potrebe organov, kar vodi v zastajanje krvi v pljučih. To povzroča težko sapo oz. dušenje, sprva le med naporom, z napredovanjem bolezni pa tudi v mirovanju. Bolniki posledično pogosto spijo polsede, saj privzdignjeno vzglavje olajša dušenje.

Najpogostejša vzroka za nastanek bolezni sta visok krvni tlak in ishemična srčna bolezen, povzročiteljica pa je sicer lahko katerakoli srčna bolezen. Družinska zdravnica Alenka Simonič je pojasnila, da se v večini primerov simptomi pojavijo nenadno, starejši bolniki pa jih pogosto pripišejo staranju. Zato jih pogosto ne navedejo, zdravniki pa morajo po njih aktivno spraševati sami. Po njenih izkušnjah je pot do ultrazvoka srca razmeroma enostavna in hitra, t. i. ambulante za srčno popuščanje pa zaradi dolgih čakalnih vrst niso zaživele v polnosti. Družinski zdravniki zato terapijo večinoma uvajajo sami, tudi s pomočjo referenčnih sester, ob napredovanju ali poslabšanju bolezni pa vključijo tudi kardiologa.

Kot opaža, se bolniki in njihovi svojci med procesom zdravljenja pogosto znajdejo v stiski zaradi omejitev, ki jim jih bolezen postavlja. Srčno popuščanje namreč vpliva na bolnikovo druženje, partnerske in družinske odnose, potovanja in zabavo, zaradi omejitev pa bolniki pogosto postanejo depresivni.

Cevc ob tem poudarja, da lahko z ustreznim življenjskim slogom preprečimo pojavnost srčnega popuščanja ali njegov pojav vsaj zamaknemo. Ob tem svetuje ustrezno prehrano in redno, zmerno telesno dejavnost. Prav tako priporoča obvladovanje stresa, skrb za zdravo in zadostno spanje, sproščanje in opustitev kajenja. V Sloveniji je po ocenah med 20.000 in 40.000 bolnikov s srčnim popuščanjem. Smrtnost bolnikov z napredovalo obliko srčnega popuščanja je visoka, saj le 50 odstotkov bolnikov preživi pet let.

Zdravnik Gregor Poglajen s kliničnega oddelka za srčno popuščanje in transplantacije srca Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je pojasnil, da pri zdravljenju bolnikov s srčnim popuščanjem uporabljajo štiri skupine zdravil, po potrebi pa uporabljajo tudi zdravila za odvajanje vode in vsadne defibrilatorje.

Specialistka za kardiologijo in vaskularno medicino Cirila Slemenik Pušnik iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je povedala, da najtežji bolniki s srčnim popuščanjem vključeni tudi v telemedicinsko zdravljenje, pri katerem merilci izmerjene parametre od bolnika pošiljajo v bolnišnico, kjer v primeru odstopanj prilagodijo terapijo.

Ob mesecu srčnega popuščanja bodo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije v posvetovalnici za srce na Dalmatinovi ulici v Ljubljani do 10. junija izvajali brezplačne meritve krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije, snemanje ekg, nudili bodo svetovanje ter ozaveščanje o bolezni. Na pregled se morate obvezno naročiti: e-pošta: posvetovalnicazasrce@siol.net, telefon. št.: 01 234 75 55, v ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 ; sreda med 14.00 in 14.30.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media