Ob evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi

9. maj 2022

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vsako leto zabeležimo več kot 4000 primerov možganske kapi, kar je več kot 10 dnevno. Približno 30 odstotkov ljudi jih utrpi v aktivnem obdobju, 40 odstotkov bolnikov ima po možganski kapi zmerne težave pri funkcioniranju, 15 do 30 odstotkov pa hujše, več kot polovica jih potrebuje pomoč pri vsakdanjih opravilih. Za preprečevanje možganske kapi in njenih posledic so zelo pomembni po eni strani preventiva, po drugi pa prepoznavanje znakov kapi in hitro ter pravilno ukrepanje. S tem lahko najbolj zmanjšamo posledično invalidnost in umrljivost.

Evropski dan osveščanja o možganski kapi vsako leto obeležujemo drugi torek v maju. Jutri, 10. maja, bosta Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije v ta namen pripravila osrednjo prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani. Ob 11. uri se bo v parku Tivoli na parkirišču nasproti Uniona pričel pohod bolnikov po možganski kapi, na Prešernovem trgu, kamor bodo prišli tudi pohodniki, pa bodo med 10. in 13. uro potekale dejavnosti preventive in zgodnjega prepoznavanja znakov možganske kapi. Potekalo bo svetovanje in meritev krvnega tlaka z atrijsko fibrilacijo, srčnega utripa, sladkorja in trigliceridov v krvi. Mimoidočim pa bodo delili tudi publikacije na temo možganske kapi in varovanja zdravja.

Najpomembnejša preventiva proti možganski kapi je zdrav način življenja. Kar pomeni vsakodnevno vsaj 30 minut hoje, uravnotežena prehrana z uživanjem več sadja in zelenjave in omejitev vnosa maščob, soli in sladkorja. Priporočljiva je mediteranska prehrana, in bolj umirjen način življenja ter odpoved škodljivim razvadam. Pomembne so tudi redne meritve krvnega tlaka, krvnih maščob in sladkorja ter srčni utrip.

Najbolj preprosto prepoznamo znake možganske kapi s pomočjo besede GROM: G – prizadet govor, R – delna ali popolna ohromelost roke, O – spremenjen obraz  s povešenimi koti in M – minuta, kar pomeni, da je ob takšnih znakih takoj pokličemo 112. Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center. S hitro pričetim zdravljenjem preprečimo posledice možganske kapi, zaradi katerih trpijo ne le bolniki, ampak tudi njihovi bližnji in družba.

J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media