Prvi dan medgeneracijskega druženja

23. maj 2022

Po dveh letih premora so se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začeli Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki jih že drugič po vrsti organizira Medgeneracijska koalicija Slovenije. V njej so poleg Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) še Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije. Prireditev je namenjena predstavljanju pozitivne podobe staranja in  medgeneracijskemu sožitju pa tudi odpiranju problematik, ki zadevajo vse generacije.

Ob tej priložnosti so se na stojnicah predstavila številna društva upokojencev iz cele Slovenije. V kulturnem programu na slavnostnem odprtju pa so nastopili Folklorna skupina Spomin DU Sevnica, pevke ljudskih pesmi Žitni klas DU Benedikt, skupaj z učenci tamkajšnje osnovne šole so nastopili člani iz DU Veliki Gaber ter Mladinski pevski zbor OŠ Stranje. Obiskovalce so pozdravili Janez Sušnik, predsednik ZDUS, Marike Grubar, predsednica Študentska organizacija Slovenije – ŠOS in Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana. Slavnostni govornik je bil Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je poudaril, da je ravno epidemija pokazala, da moramo narediti več za starejše in za medgeneracijsko povezovanje in dodal, da je bil narejen velik korak naprej k dostojnemu staranju s sprejetjem zakona o dolgotrajni oskrbi.

Sledili sta okrogli mizi, prva na temo dostojnega in kakovostnega bivanja, kje so razpravljali o bivalnem standardu starejših, stanovanjskemu problemu mladih in iskanju rešitev v medgeneracijskih skupnostnih oblikah bivanja. Na drugi okrogli mizi pa so se pogovarjali o zdravstveni in socialni oskrbi starejših.  Več o obeh razpravah boste lahko prebrali v junijski Vzajemnosti. 

Popoldan so se predstavili še pevski zbori DU iz različnih krajev Slovenije, temu pa so sledile še Urice poezije. 

Jutri, v torek, 24. maja, bo med 12. in 14. uro potekala osrednja prireditev ob Dnevu Zdusa, na kateri bo slavnostni govornik  Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ. Predsednik Zdusa Janez Sušnik pa bo najzaslužnejšim društvom upokojencev podelil pohvale in nagrade. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Starost je nekaj dobrega, je privilegij
27. september 2022 V Cankarjevem domu v Ljubljani...

Začel se je jubilejni, že 20. F3ŽO
29. september 2021 Po letu premora zaradi epidemije...

Na otoku Gozo še največ zelenja
10. april 2020

Radoživa in pisana Malta
9. april 2020 Tik preden nam je koronavirus...

Prostor mora biti za vse generacije
2. oktober 2019 Festival za tretje življenjsko...

 


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media