Varnejša hrana - boljše zdravje

7. junij 2022

Varnost hrane je skupna odgovornost vseh členov v agroživilski verigi, državnih organov in potrošnikov, temeljiti pa mora na medsebojnem zaupanju in pravočasni izmenjavi informacij, poudarjajo v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob današnjem svetovnem dnevu hrane, ki tokrat poteka z geslom Varnejša hrana - boljše zdravje.

Varnost hrane je potrošnikom zagotovljena skozi celovit sistem nadzora in sprejetih ukrepov. Z globalizacijo se distribucijske poti v živilski dejavnosti spreminjajo, saj se širijo in daljšajo. S tem pa se veča tudi verjetnost za pojav tveganj, so v sporočilu za javnost navedli v upravi. Za varovanje zdravja ljudi so sprejeti ukrepi, ki zagotavljajo, da živila, ki niso varna, ne pridejo v promet oz. se jih iz njega, če se jih odkrije, takoj umakne. Vzpostavljeni so sistemi za prepoznavanje tveganj, povezanih z varnostjo živil, in sistemi odzivanja nanje. "Vsak izvajalec dejavnosti v živilski verigi ima svojo odgovornost. Za svojo dejavnost mora identificirati in obvladovati dejavnike tveganja, ob zagotavljanju sledljivosti in medsebojnem obveščanju o ugotovljenih neskladnostih pa je zagotovljena ustrezna zaščita potrošnikov in s tem zaščita javnega zdravja," izpostavljajo v upravi za varno hrano. Svojo odgovornost imajo tudi inšpekcijske službe, ki morajo v okviru pregledov preverjati, ali imajo odgovorni izvajalci dejavnosti ustrezno vzpostavljen notranji nadzor.

Tudi potrošniki imajo svojo odgovornost, od zagotavljanja ustreznih pogojev med prevozom živil do doma, ustreznega hranjena živil do ustreznega rokovanja oz. priprave živil. " Varnost živil in varovanje interesov potrošnika sta čedalje večja skrb javnosti, nevladnih organizacij, strokovnih združenj," so še navedli v upravi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so opozorili, da še vedno vsako leto zaradi onesnažene hrane zboli vsak deseti prebivalec sveta. Zapleti z zastrupitvami s hrano se lahko končajo s smrtjo, še posebej občutljivi na to pa so otroci, mlajši od pet let. Zastrupitve s hrano vplivajo na nezmožnost za delo, obremenjujejo zdravstveni sistem in tudi dejavnosti, kot sta gostinstvo in turizem, so navedli v sporočilu za javnost.

Dostop do zadostnih količin varne hrane je ključnega pomena za ohranjanje življenja in spodbujanje dobrega zdravja, ob letošnjem dnevu poudarjajo Združeni narodi. Bolezni, povezane s hrano, so običajno nalezljive ali toksične in pogosto nevidne navadnemu očesu, povzročajo jih bakterije, virusi, paraziti ali kemične snovi, ki vstopajo v telo s kontaminirano hrano ali vodo. Z ocenjenimi 600 milijoni primeri bolezni zaradi kontaminirane hrane nevarna hrana ogroža zdravje ljudi in gospodarstev ter nesorazmerno prizadene ranljive in marginalizirane ljudi, zlasti ženske in otroke, prebivalstvo, ki je na udaru konfliktov, in migrante. Po ocenah 420.000 ljudi po vsem svetu vsako leto umre po zaužitju kontaminirane hrane, še piše na spletni strani Združenih narodov.

 Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media