V družbi mora biti ničelna toleranca do vseh vrst nasilja

14. junij 2022

 V Združenju za dostojno starost Srebrna nit ter v zbornici za zdravstveno in babiško nego so pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad starejšimi, 15. junijem, spomnili na priložnost, ko se o tem problemu pogovarjamo, tovrstna dejanja prepoznamo, se z njimi soočimo in jih po najboljših močeh poskušamo preprečiti ali rešiti. Predvsem pa si moramo kot družba prizadevati za ničelno toleranco do vseh vrst nasilja.

V Srebrni niti ob tem posebej opozarjajo na prikrite oblike nasilja nad starejšimi ter na druge oblike nasilja, kot so zloraba, zanemarjanje, zapuščanje, neenakopravna obravnava starejših. 

Mediji so v zadnjih dneh poročali, da naj bi v Domu upokojencev Postojna eden od stanovalcev posilil sostanovalko, drugo pa poskusil posiliti. Na Policijski upravi Koper so potrdili, da kriminalisti preiskujejo sum kaznivega dejanja posilstva v enem od zavodov na območju uprave. Tako v zbornici zdravstvene in babiške nege - zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov kot v združenju Srebrna nit menijo, da morajo biti zaposleni v domovih seznanjeni z oblikami neprimernega vedenja, povezanega s spolnim nadlegovanjem oz. nasiljem. Prav tako morajo biti po njihovih besedah opolnomočeni z znanjem, navodili, protokoli in drugimi mehanizmi za preprečevanje nasilnih dejanj.

Med nujnimi nalogami ob zaznavi spolnega napada oz. posilstva sta po njihovih navedbah takojšnja prijava dogodka policiji in pristojnemu centru za socialno delo in obvestilo sorodnikom. Povzročitelja je treba po njihovih besedah takoj odstraniti iz okolja in mu preprečiti možnost, da napad ponovi. V navodilih je treba po prepričanju Srebrne niti natančno doreči postopke, ki v primerih spolnega napada veljajo za zaposlene, in tiste, ki veljajo za vodstvo.

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri omenjeni zbornici - zvezi pa vodstvom ustanov svetuje, da preverijo, ali so stanovalci opazili kaj spornega, pa tega niso nikomur povedali. Treba jih je informirati, komu lahko povejo, če se jim zgodi kaj neprijetnega ali nedopustnega, kdo jim lahko pomaga in kako se lahko zaščitijo v ogrožajoči situaciji, so opomnili. Tako delovna skupina kot združenje pozivata pristojni ministrstvi za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in za zdravje, da nemudoma poskrbita za sistemsko rešitev, ki bi zavodom omogočila takojšnjo preselitev nasilnega stanovalca na drugo primerno lokacijo.

 V Srebrni niti so ob tem vnovič opozorili na neprimerno nagovarjanje oziroma poimenovanje starejše populacije. Izrazi kot so  starostnik, star, starec, senior naj se opuščajo, pač pa "želimo, da se nas ogovarja z besedami starejši ali starejša oseba, vse drugo razumemo kot žalitev oziroma neke vrste nasilja nad nami - starejšimi.«


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media