Starost je nekaj dobrega, je privilegij

27. september 2022

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je včeraj začel največji dogodek za starejše v Evropi, tokrat že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Rdeča nit strokovnega programa je digitalizacija. Poleg okroglih miz o aktualnih temah, številnih delavnic in predavanj bo še danes in jutri živahno tudi na odprtem odru, kjer potekajo glasbeni, pevski in plesni nastopi.

Na slavnostnem odprtju, ki so ga pripravili v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti so v kulturnem programu nastopili Združeni otroški in mladinski zbor OŠ Majde Vrhovnik pod vodstvom Polone Guček Skrbinek, Kvartet  klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov pod vodstvom Slavka Goričarja, zaplesali so veterani KUD Tine Rožanc iz Ljubljane, na koncu pa je nastopil še Drago Mislej Mef. Udeležence sta pozdravila predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljane Marjan Sedmak in župan MO Ljubljana Zoran Jankovič, ki so mu ob tej priložnosti podelili častno priznanje za dolgoletno podporo in skrb za življenje starejših. Po video povezavi pa je zbrane pozdravil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je poudaril, da si ministrstvo prizadeva, da starost ne bi videli kot nekaj slabega, ampak kot nekaj dobrega, kot privilegij, ki ga generacije pred nami niso imele. Dejal je, da so si na ministrstvu za temeljno nalogo zadali ureditev dolgotrajne oskrbe in zaključil, da smo vsi ena generacija, saj bomo vsi enkrat stari.

Ob tej priložnosti so podelili še priznanja za prispevek k razvoju festivala, ki so jih prejeli: Sindikat upokojencev Slovenije, dr. Drago Rudel (priznanje je v njegovem imenu prevzela Neja Samar Brenčič) in Dnevni centri aktivnosti za starejše (priznanje je prevzela Katja Krivec). Častni ambasador 21. festivala pa je postal Milan Pavliha, ognjevit nasprotnik stereotipov in dolgoletni član programskega sveta, ki je aktiven na strokovnem in kulturnem področju.

Vzporedno poteka tudi 14. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media