Starost je nekaj dobrega, je privilegij

27. september 2022

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je včeraj začel največji dogodek za starejše v Evropi, tokrat že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Rdeča nit strokovnega programa je digitalizacija. Poleg okroglih miz o aktualnih temah, številnih delavnic in predavanj bo še danes in jutri živahno tudi na odprtem odru, kjer potekajo glasbeni, pevski in plesni nastopi.

Na slavnostnem odprtju, ki so ga pripravili v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti so v kulturnem programu nastopili Združeni otroški in mladinski zbor OŠ Majde Vrhovnik pod vodstvom Polone Guček Skrbinek, Kvartet  klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov pod vodstvom Slavka Goričarja, zaplesali so veterani KUD Tine Rožanc iz Ljubljane, na koncu pa je nastopil še Drago Mislej Mef. Udeležence sta pozdravila predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljane Marjan Sedmak in župan MO Ljubljana Zoran Jankovič, ki so mu ob tej priložnosti podelili častno priznanje za dolgoletno podporo in skrb za življenje starejših. Po video povezavi pa je zbrane pozdravil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je poudaril, da si ministrstvo prizadeva, da starost ne bi videli kot nekaj slabega, ampak kot nekaj dobrega, kot privilegij, ki ga generacije pred nami niso imele. Dejal je, da so si na ministrstvu za temeljno nalogo zadali ureditev dolgotrajne oskrbe in zaključil, da smo vsi ena generacija, saj bomo vsi enkrat stari.

Ob tej priložnosti so podelili še priznanja za prispevek k razvoju festivala, ki so jih prejeli: Sindikat upokojencev Slovenije, dr. Drago Rudel (priznanje je v njegovem imenu prevzela Neja Samar Brenčič) in Dnevni centri aktivnosti za starejše (priznanje je prevzela Katja Krivec). Častni ambasador 21. festivala pa je postal Milan Pavliha, ognjevit nasprotnik stereotipov in dolgoletni član programskega sveta, ki je aktiven na strokovnem in kulturnem področju.

Vzporedno poteka tudi 14. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Prvi dan medgeneracijskega druženja
23. maj 2022 Po dveh letih premora so se...

Začel se je jubilejni, že 20. F3ŽO
29. september 2021 Po letu premora zaradi epidemije...

Na otoku Gozo še največ zelenja
10. april 2020

Radoživa in pisana Malta
9. april 2020 Tik preden nam je koronavirus...

Prostor mora biti za vse generacije
2. oktober 2019 Festival za tretje življenjsko...

 


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media